Szakacsi Greg & Sledgeback
36206

(GrundRecords • 2016)
Győr Sándor
2016. február 22.
0
Pontszám
8
A Sledgeback zenekar neve talán nem sokat mond a honi zenehallgatóknak, de ha azt mondom Szakácsi Greg, az már közelebb vihet a megfejtéshez. Ha pedig a C.A.F.B.-t kezdem emlegetni, akkor már közelebb jutunk a megoldáshoz. A Nő vagy, csak nő megvan, ugye?
A lényeg, hogy a Sledgeback a ‘99 óta Seattle-ben élő Greg punk-rock csapata, amiben olyan zenészekkel játszott/játszik, akiket a Queensryche, a War Babies, illetve a Himsa révén is ismerhetünk.
Nem szaporítanám a szót, mivel a Grungery.hu oldalán egy igen részletes interjúban sokkal részletesebben megismerkedhettek a 2004-ben alapított banda és Greg sztorijával.
Ott ismertem meg én is a Greg mellett Tim Mullen dobos és Justin McCawley basszusgitáros alkotta csapatot, s amikor a hazai kiadó felajánlotta, hogy a lemezt be lehetne mutatni, már nem ismeretlenként fogadott az érdekes címet (36206) kapott anyag, ami – ha jól számolok – a hatodik Sledgeback anyag.


Mit is lehet elmondani a tizenöt nótás albumról?
Azt ugye a számcímekből is könnyű kitalálni, hogy itt magyar és angol nyelvű dalok váltogatják egymást.
Rögtön a nyitó Unchosen egy pörgős tétel, koncertnyitóként is bizonyára megállná a helyét, de meg is alapozza a lemez hangulatát.

http://www.youtube.com/watch?v=TKgnqwr8rk0&


Az első kedvenc a másodikként érkező Éjjeli járat, ami egy egyszerre idézi az Auróra lazább dolgait, meg a Tankcsapda Punk ‘n Roll korszakát is, csak még lazábban, talán egy csipetnyi kalipunk érzéssel. Meg persze a C.A.F.B.-t is.

A banda Seattle-i, így adott lehetne, hogy a városhoz kapcsolódó jelentős bandák hatását is keressük a dalokban.
Ha őszinte akarok lenni, túlzottan egyik ismert csapat sem köszön vissza a 36206-ról. Nyilván a punk rock, mint olyan nem említhető egy lapon sem a Queensryche, sem a Sanctuary/Nevermore dolgaival. Még leginkább a grunge jöhetne szóba, de az is csupán hangulatilag talán. Itt-ott borúsabb hangulat feltűnik, de nem ez a jellemző.
Sokkal inkább érzek garázs rock és kaliforniai punk (Green Day például) párhuzamokat.

A magyar és angol nyelv okán érzek egyfajta kettősséget. Az angol nyelvű dalokat talán egy hangyányival eltaláltabbnak tartom, de öröm, hogy a magyar szövegek is rendben vannak. Azért a tizenhat év nem múlt el nyomtalanul, a Múló állapot elején érzem, hogy nem mindennap használja Greg az anyanyelvét. 🙂

Ha már Seattle, akkor talán az Úton az, amiben a város hangulatát érzem, kicsit az Alice In Chains vagy még inkább a Mad Season borongóssága köszön vissza. De hasonló hangulatú az alig egy perces instrumentális Gotti is, ami különleges színfoltja a lemeznek.
Greg karcos hangja itt-ott még Lemmy-t is megidézi.

A C.A.F.B.-t nyilván a magyar nyelvű dalokban érezni, ami számomra kicsit nosztalgikus érzést is ad a lemezhez.
Biztos lehetne még elemezni, más talán egyéb csapatokhoz is hasonlítaná a dalokat, de nem hiszem, hogy ez annyira mértékadó lenne.

Ami fontos, hogy bár kétnyelvű az anyag, mégsem érzek éles különbséget vagy váltást az angol és a magyar nyelv váltakozása miatt. Jó, nyilván a magyarul énekelt dalok közelebb állnak hozzám. Főként, hogy mondanivalójuk is van, s érezni bennük a tapasztalatot (Éjjeli járat), meg finom társadalom kritikát (Múló állapot, Hagyj élni) is.
Ha további kedvenceket kéne mondanom, akkor a Kids Of The Street, a System, a Kirakatfeleség és a Múló állapot mindenképp köztük lenne, meg a Búcsúlevél is.


Az biztos, hogy ez egy olyan lemez, amit bátran ajánlok a lazább zenék kedvelőinek, s szerintem nem csalódhat a hallgató, mert igazi koszos, garázs hangzást kap, ami ugyanakkor élvezhető is, ráadásul sikerült végig egységes színvonalt hozni.
Nyilván nem volt cél sem a világ megváltása, sem a stílus megújírása, így ennek figyelembe vételével bátran kijelentem, hogy egy erős album érkezett.
Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.