Sunseth Sphere
Born of The Waves

(szerzői • 2016)
Armand
2016. június 8.
0
Pontszám
9
Az év elején hivatalosan is megjelenő Born of The Waves albumával hallgatásának több évnyi csendjét törte meg a közel 20 éves múltra visszatekintő várpalotai atmoszferikus dark-gothic doom formáció, a Márton Péter (Visioned Frailty) vezette Sunseth Sphere.  
 

A zenekar kezdeti, szépreményű sikerei után a csapaton belül beállt változások, és mostoha körülmények felemésztették azt a lendületet, amivel egykoron indultak. 2001-ben megjelenő első nagylemezük a Strom Before Silence még egy ígéretes, női fronténekes goth-metal csapat képet mutatta, azonban egy 2003-as augusztusi (a Szigeten fesztiválon álltak utoljára színpadon) koncert miután a zenekar egy hosszabb pihenőre ment. Csak később 2010-ben megjelentették meg Magic Journeys című második albumukat, azonban pár hónap elteltével ismételten kénytelenek voltak újra szüneteltetni magukat.
A csapatban időközben egyedül maradt Márton Péter némi kitérőt tett az ambient death-black metalos GuilThee soraiban, majd megalapította saját death/doom metal csapatát a Visioned Frailty-t, s közben újra kezdte szervezni a Sunseth Sphere sorait. Így került a látótérbe Illésfalvi Iván (énekes-szövegíró) és Nagy-Miklós Péter (szintetizátor), aminek eredményeként 2015 végére meg is született a harmadik Sunseth Sphere album, Born of The Waves címmel.
 

Az album tíz dalát Márton Péter írta, a borító pedig Tóbiás Zoltán munkája.
A Born of The Waves-re semmiképp sem fogható rá, hogy egyenes folytatása lenne bármely korábbi Sunseth Spere albumnak. Persze megvannak bennük a régről ismert nagy ívű, monumentális dallam vonalak, de az eddigieknél még jobban beburkolja őket az a misztikus, könnyed szendergésű depresszió, ami már az album első dala, a Through The Water Glass finoman rezgő dallamaiból és Illésfalvi Iván reszelő torokhangjából árad. A nóta dallamai könnyű, szellős szerkezetűek és a már-már klasszikus zenébe illő részeinek van egy sötét, bizarr, nyomasztóan szívszorító gótikus, és egyben horrorisztikus hangulata, amitől még a hideg is kiver.
Az ezt követő The Source sejtelmes zongora futamai szintén hordoznak egy adagnyi hideg verítéket, amiknek magasztos hangulatát Márton Péter technikásan agyas progresszív gitárszólói emelnek ki. A vészjóslóbb doomos töltésű Mystic Transition sötét, feszesebb tempója után, A Tune Sublime gótikus fohászai egy belsőséges harmóniával árasztják el érzékeinket. Csakúgy, mint a könnyed progresszív kezdetű Beyond The Threshold rituális, black metalos hörgésekkel átitatott nyugodt avandt-garde szürrealizmusa, ami egyfajta sötét pátoszként, dark-goth imaként teljesedik ki a The Nightingale szívet csordulásig töltő nagy ívű dallamaiban.
Hasonló dark-goth ˝rockopera˝ dallamokat penget a könyörgő Homebound Flight és az ezt követő Born Of The Waves klasszikusnak mondható elszállós prog-death metalos vonalában, valamint a Cremator Of Worlds kissé psy/jazz improvizatív progresszivitásába hajló nagyzenekaros opera metalja. A befejező Purest Breed ismételten a nagyzenekaros finálé érzését hozza az ő légiesen lírai bájával és az ármánykodóan gonosz, de mégis varázslatos dallamoktól táplált gyönyörűséges sötétségével.A napokban ismételten többször meghallgatott album csak még jobban megerősítette bennem azt az érzés, amit már az album hivatalos megjelenésének napján, egy másik posztban is kijelenthetem:
A hazai atmoszferikus dark-gothic doom színtér utóbbi 10 évében nem született ilyen dallamosan melankolikus, és nyomasztó hangulatú sötét album. Ha egykoron szeretted a Tiamat ˝A Deeper Kind of Slumber˝ albumának lüktető magányát, vagy a Savior Machine egekbe fohászkodó darkos énektémáit, illetve a Sopor Aeternus gótikusan kasztrált öngyilkos melankóliáját ezekre a dallamokra is garantáltan elő fogod venni a pengéket, vagy épp egy üveg vörös bort némi hangulatos gyertyafény kíséretében.
Powerwolf Powerwolf
június 04.