Gehenna

WW (2005)

Fent a fagyos északon, Norvégiában született meg 1993-ban a Gehenna nevezetű formáció. Ők is számos tagcserén és kiadóváltáson vannak túl, és még most is itt vannak köztünk, köszönhető a két kitartó tagnak Sanrabb-nak és Dolgarnak. Ezelőtti művük a ‘Murder’ óta már cirka 5 év telt el, azóta nem nagyon lehetett hallani róluk. Úgy tűnik végre a Moonfog-gal megfelelő kiadóra találtak, hisz már 98 óta mellettük állnak. Mindig is jellemezte őket egy egyedi sötét hangulat, de az “Adimiron Black” albumnál kezdtek igazán a death metal felé fordulni, és a szintetizátort is kezdték kiölni a zenéből, amit a Murder albumon teljesen el is hagytak. Az új, 2005-ben megjelent lemezt, a simán “WW”-re keresztelt művet úgy harangozták be, hogy visszatérnek az eredeti black metal vonalra, és így is történt, death-es momentumok nem fedezhetők fel, de a billentyűs hangszer sem tért vissza. Már az albumot nyitó “Grenade Prayer” is tipikus Gehanna, elsöprő lendülettel, a végén bólogatós begyorsulással.

A fenyegető “Death To Them All” a lemez egyik legjobbja, de nem sokkal marad el tőle a komor igazi síri hangulatot árasztó “Flames Of The Pit” sem. Ez a dal is jó példa arra, hogy nem csak gyorsan lehet igazi black metal hangulatot teremteni.
Mégis személyes kedvencem, a lemezt záró “Pallbearer” tipikus norvég riffekkel vérfagyasztó vokalizálással. A hangzás nyers, de minden hangszer jól kivehető. Az a jó a Gehennában, hogy tudják, hol kell a “fékre” taposni és nem mennek át öncélú tekerésbe, amibe manapság sok banda beleesik, persze néha egybefolyik a produkció de ha csak azt vesszük, hogy a lemez alig 37 perces, akkor nem nagy gond. Kérem szépen, black metalt így kell játszani, hozzájuk hasonló kaliberű banda nem terem minden bokorban. Meg kell becsülni őket.

Kiadó:
Moonfog

Honlap:
http://gehenna666.cjb.net/

augusztus 12.,
augusztus 13.,
augusztus 16.,
augusztus 19.,