Fjoergyn

Ernte Im Herbst (2005)

A viking/folk metal bandákból túltermelés van manapság, ez lehet jó is, rossz is. Abból a szempontból jó, hogy az ember tud választani, persze ennek utóhatásaként számos másod ill. harmad vonalbeli banda is születik. A német Fjoergyn egy újabb formáció a palettán, hogy ők hova kerülnek, majd az idő dönti el. Még 2003-ban hozta össze a bandát Stephan L és Andreas T. Ernte Im Herbst címmel ez az első lemezük, ami teljesen német nyelvű. Ez a tény még pluszba rátesz egyet a hitelességükre. A borító elég megtévesztő lehet a lepkével az elején, de szépre sikerült. A szövegek természetesen a természetről szólnak, az anyaföldhöz való szoros vonzalomról, amit sajnos manapság a modern kor embere nem nagyon vesz észre.

A Fjoergyn-nél nem kell mulatozásra gondolni, mint pl. Finntroll-nál vagy a Korpiklaani-nál. Ők máshogy közelítenek ehhez a stílushoz úgy, mint a szintén német Falkenbach. A természet magasztosságát és elsöprő erejét “festik” le és öntik zenébe. A 73 perces lemez annyi zenei csemegét rejt, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Még sokadik hallgatás után is találni benne újdonságot. Sokfajta stílus keveredik itt a nagyzenekari klasszikus betéteken át a black metalos őrlésekig, akár egy számon belül is. Egyszer úgy érzi az ember, hogy zöld réten sétál, máskor hatalmas hegyek morajló viharába csöppen. Az énekhang hol károgós, hol hörgős, de a szavalások és a kórusok sem maradnak el. A billentyűs hangszernek nagy szerepe van, amit számos más népi hangszer egészít ki hegedű, fuvola stb. Hatalmas élmény ez a lemez, számomra a favorit a “Der Tag der Wölfe” finom kórusokkal, suttogással kezdődő majd black-be nyúló a végén hatalmas szimfonikus lezárással.

Az utolsó 19 perces(!!!) tételbe viszont nem értem miért kellett a végére “rejteni” egy outro-nak is kiválóan megfelelő sámáni hangulatú levezetést. Kétségkívül egy jó lemezt hoztak össze a fiúk, kíváncsi leszek meddig jutnak vele. Aki egy kicsit is szereti az epikusabb folk metalt, mindenképp hallgassa meg.

Kiadó:
Black Attakk

Honlap:
http://www.fjoergyn.de/

június 04.,
június 22.,
június 23.,
június 25.,
június 28.,
június 30.,