Wisdom
Words of Wisdom (2006)

Sokat kellett várni az új Wisdom lemezre, de bizony megérte. Fantasztikus dolog látni, hogy mire mehet egy magyar csapat egyetlen jól sikerült EP-vel. Saját buli a Wigwam-ban, hatalmas rajongótábor és itt ez a lemez is és a sornak még messze nincs vége. A csapat sikerének megfelelően magasak voltak az elvárások ezzel a lemezzel kapcsolatban. A lécet azonban nemhogy nem súrolták, de még csak a közelében sem voltak, olyan szinten átugrották.

A hangzás magáért beszél, mivel nem magyar stúdióban masterelték, hanem a finn Finnvox-ban ezért nem is lehet rossz. Jót tett a lemeznek, hogy nem hallani rajta a tipikus magyaros vonásokat. Bár hallottam már ellenkező véleményeket is. Új a dobos Kern Péter személyében, de minőségbeli változás nem észlelhető, mindent tud, amit tudni kell. A zene maradt a tradicionális európai ízű heavy metal. Nem nagyon tesznek új dolgokat a zenéjükbe, de magyar honban nincs párja annak, ahogyan ezt teszik és itt ez a fő szempont. A stílusra jellemző technikás szólók, dallamos ikerszólók, magasban szárnyaló énekdallamok, ökölrázós mellverdesős refrének, kétlábgépes és bólogatós tempók egymást váltva, ezek mind benne vannak a Wisdom zenéjében. A legnagyobb erősségét ennek a zenekarnak azonban a tökéletesen megkomponált, azonnal fülbemászó és fejben ragadó kórusokban érzem. Molnár Máté basszusgitáros, pedig nagyon jó szövegeket írt, el lehet benne merülni, elgondolkodtató.

Fantasztikus a nyitó Holya Vagabond refrénje, meglepő, de nagyon jó húzás Pityesz (Neck Sprain) szereplése a Victory-ben, a Wisdom című szám refrénje már a második refrénnel énekelhető, annyira dallamos, tele van jó ötletekkel a félig meddig instrumentális Sands of Time, gyönyörű akusztikus líra a már jóval korábban megszületett, koncerteken is játszott és megklipesített Unholy Ghost. Mégis talán a záró tétel, a címadó Words of Wisdom maradt meg bennem a legjobban. Talán ebben a számban éreztem leginkább a Finnvox-os masterbe fektetett javak megtérülését a leginkább. Tökéletes befejezése egy tökéletes lemeznek. Ötletes és jól megcsinált multimédiás rész is található a cd-n. A borító is szép, aprólékosan kimunkált. Remélem a következő lemezre nem kell majd ennyit várni, bár ha az is ilyen minőségi és beérett produkció lesz, akkor megérné.

Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.