Trail Of Tears
Existentia

(2007)
Avatar
2007. február 4.
0
Pontszám
8

A Trail Of Tears első hallásra szokásos black/goth bandának tűnhet. Hiszen ma már iszonyat nagy túltermelés az ilyen hörgős – tiszta ének felépítésű gótikus zenekarokból. Azért érdemes kicsit jobban belefülelni a norvégok legújabb albumába.

A zenekar tíz éve alakult és számtalan tagcsere után az Existentia sorrendben az ötödik albumuk. A blackes orgánumot Ronny Thorsen hozza, míg a tiszta férfi énekért az a Kjetil Nordhus felelős, aki a Green Carnation énekese is. Az utóbbi tény hatása tetten is érhető az Existentián. Így lesz a muzsikából leheletnyi progos beütésű black/goth metal, ami kicsit kiemelkedővé teszi őket a sok tucat goth zenekar közül. A lemezen még feltűnik egy francia énekesnő Emmanuell Zolden is, aki elég jól és változatosan énekel.

Dalokat elég nehéz külön-külön kiemelni, mert elég egységes a nóták szerkezete és néhol sajnos egysíkú. A nyitó szám a húzos Deceptive mirrors előre jelzi, hogy mire számíthatunk a 10 nótás, közel 45 perces anyagon. Brutális hörgés, csipetnyi progos férfiének, női vokál. A Trail Of Tears tehát mindent felvonultat, ami egy sikeres goth bandához feltétlen szükséges: díszítő finom billentyűk pl: Decadence becomes me, lassú leállás és belassulás pl Empty room ahol Zolden kisasszony igazán szépen énekel. De a Poisonous tongues-ben megcsodálhatjuk az énekesnő operás képzettségét is.

Összességében kettős érzéseim vannak evvel az albummal kapcsolatban. Nagyon jó Kjetil progos hatású éneke és tényleg jó hangja van, de egy idő után kicsit sablonosnak érzem. Az énekesnős részek is kiválók bevallom nekem ezek tetszettek a legjobban. A hörgés is megfelelő Ronny hozza, ami ehhez a stílushoz feltétlen szükséges. Annyi bajom van csak a lemezzel, hogy a dalok néha nem állnak össze egésszé és nem elég változatosak. Azért dicséret illeti a zenekart, mert megpróbáltak kicsit újítani a bejáratott formulákon, de nem ártott volna egy kicsit változatosabb anyagot készíteni.

Remélem legközelebb erősebb nótákkal, jelentkeznek és a negatívumok ellenére, szerintem, megvan bennük, a lehetőség erre. Tristania, Sirenia rajongóknak így is ajánlott.