Sex Action
Utolsó kör

(GrundRecords • 2017)
Győr Sándor
2018. május 9.
0
Pontszám
7
A hazai dirty rock alapcsapata, a Sex Action 1990 óta van jelen – így vagy úgy – hazai színtéren. Esetükben volt névváltozás, stílusmódosítás, szünet és oda-vissza énekes és basszusgitáros csere, hogy csak röviden foglaljam össze az idén már 28 éves csapat munkásságát.
Tavaly új lemezt hoztak ki Matyiék, ami egy speciális kiadvány.


Ha minden igaz, a klasszikus felállásban (Szendrey Zsolt Károly (WolfChild) – ének, Mátyás Attila (Joker) – gitár, vokál, Somlyay Miklós (Mikki the Kid) – basszusgitár, vokál és Zana Zoltán (El Scorpio) – dobok és ütőhangszerek) létező banda nem is tervezett lemezt, csupán egy új dal megírásáról és felvételéről volt szó. Végül három (Tekerd jól, Utolsó kör, Nem sírok utánad) friss dal született a csapat műhelyében. Eddig persze semmi extra nincs a dologban. Nézzük hát, mi adja a bő félórás anyag specialitását!


Egyrészt az, hogy az új dalok mellé a lemez harmadát az Olaj a tűzre album három legjobb dala (Az élet csak játék, Olaj a tűzre, Egyet neked) adja.
Az eredetileg 2013-ban megjelent lemez számait újra rögzítették, s itt már Szasza hangjával hallhatjuk őket.
Anno tetszett az a lemez, de így utólag nem érzem indokoltnak az akkor adott nyolcast. Na, nem mintha gyengének tartanám a dalokat, sőt. Megkockáztatom, hogy az itt szereplő dalok még talán erősebbek is, mint az újak. Azt érzem viszont, hogy itt is bebizonyosodott az, ami több csapatnál (Queensryche, Stone Temple Pilots, Sanctuary) is kritikus pont, azaz amikor a mikrofonnál az előző, klasszikus korszak énekesének orgánumát, stb. hozó frontember kerül az ritkán működik hosszan. Szerencsére a Sex Action esetében is megtörtént a reunion!
Visszatérve a dalokra, azt mindenesetre megállapítottam – újra meghallgatva az eredeti változatokat is -, hogy most szolgáltattak igazságot ezeknek a nótáknak. Különösen az anno klippel is megtámogatott Egyet neked az, amit akár a korai klasszikusokkal is egy lapon lehet említeni.

Az utolsó harmadban a Jöhet bármi lemez három dalának (Mennyit érsz, Mint az örvény, Mindent megkapsz) koncertverzióját kapjuk meg egy 2005-ös PeCsás buliról. Kordokumentumnak és érdekességnek tök rendben van, egyébként ha már Sex Action koncertanyag, akkor a szintén GrundRecords kiadású 2015-ös 25 év Mocskos Rock anyagot választom.

Visszatérve az új dalokra, igazából korrekt dalokról beszélhetünk, amikben persze ott van a tipikus Sex Action íz, de be kell valljam, nem érzem annyira erősnek egyiket sem, hogy az első két lemez dalaival összemérhető lenne. (Ez persze szubjektív, hisz nyilván azoknál van egy jó nagy adag nosztalgiafaktor is, ami – fogalmazzunk úgy – megszépíti az esetlegesen átlagosabb tételeket is.)


A Tekerd jól egy laza kettőnégyes, bluesosabb cucc, míg az Utolsó kör , de még inkább a Nem sírok utánad elég Matyis lett, úgy gondolom a Karma lemezen is elfért volna. Mondjuk ez utóbbi a kedvencem az új számok közül.

A lemezborító és a booklet nincs túlgondolva, de a maga egyszerűségével teljesen illik az anyaghoz és persze a Merkaba Stúdió is garancia a jó hangzásra.

Hogy a lemez címe pedig mennyire nomen est omen, azt majd az idő dönti el…