Nupraptor

The Heresiarch (2017)


    A zenekarok elnevezését illetőleg az emberek igencsak kreatívak tudnak lenni időnként, máskor pedig a jól bejáratott sablonokat durrogtatják. Ez utóbbi semmiképp sem lehet igaz az érdekes nevű Nupraptor projekt esetében, aminél tovább bonyolítja, vagy éppen egyszerűsíti a dolgokat, hogy egy egyszemélyes produkcióról van szó. Jómagam valami ősi, ismeretlen pogány istenségre, vagy valami démonra tippeltem volna a nevet illetően, így gyorsan utánanéztem és igencsak meglepődtem, amikor kiderült, hogy a név egy, a 90-es évek közepén indult videójáték, a Legacy Of Kain egyik szereplőjét takarja. Nupraptor a fantasy, horror elemekkel teletűzdelt, vámpírokkal tarkított játék egyik fő alakja volt, aki a világunkat tartó 9 őrző közé tartozik, ő az Elme őre. A történet szerint megölik szerelmét, az Egyensúly őrzőjét és ezért bomlasztóvá, bajkeverővé, gonosszá válik.


    A magányos zenei megnyilvánulás további érdekessége maga a műfaj is, ami epikus, tradicionális doom metalra lett kihegyezve, amit nem igazán szoktak egyedül játszani, bár az utóbbi időben akadt rá meggyőző példa is, mint például a legutóbb is erős anyaggal jelentkező Spirit Adrift. Önmagában nem túl bizalomgerjesztő tehát a koncepció: videójáték, sufni-tuning, epikus doom, valamint a tény, hogy az egészet összehozó Matt St. Ours eddig csak egy maradandót még nem alkotó thrash metal hordában tevékenykedik. Mindezek ellenére a Nupraptor elért egészen a forgácsig és hozzám, ami valamit azért jelent a minőséget illetőleg. Persze a gyanús jelek is valóra váltják legbelül már felsejlett félelmeinket, a hangzás egyszerű, de erőteljes, a programozott dob izgalmi szintje egyenértékű a nullával, Matt hangja olyan korlátok közé van szorítva, melyeknek átugrási kísérletei időnként komoly kihívás elé állítják a hallgatóságot, de mindettől függetlenül van, ami kiemelkedően működik a produkció során. Első körben a Saint Vitus, Candlemass, Sabbath hármasra támaszkodó riffek sokasága, melyek egyértelműen fogósra és erősre sikerültek minden egyes tételben, a spórolás jeleit nem mutató gitárszólók, melyek igazán hangulatos, régi sulis ízt kölcsönöztek a végeredménynek és Matt remekül megírt dallamai is emlékezetesek tudnak maradni, amikor saját határainak tiszteletben tartása mellett énekeli ki őket. Szövegeiben minden kötelező kört érint a műfajt illetőleg, a magány és kilátástalanság mellett megjelenik a hit és a halál, a kétségbeesés és az ismeretlentől való félelem. Matt közel 50 percnyi doom metalt sajtolt ki magából, a hagyományokat tiszteletben tartva, kissé ingadozó, de megbízható minőségben, ami mellett szinte ordít, hogy érdemes lenne maga mellé komplett zenekart varázsolnia. A rövid, de hangulatos bevezető, a Black Mass után a Through The Smoke régimódi Vitus egyszerűsége szinte kitörli a fejünkből az amatőr jelleget, biztosan megfogja magának a legtöbb doom metal rajongót, akárcsak a Warning lassúságára emlékeztető, furcsa, de hatásos vokállal rendelkező Burning The Believers. Hiányérzetem először a The Heresiarch során támadt, a középtájon beinduló dalban azért elkellett volna egy igazi dobos játékossága és egy arányosan megszólaló, kalandozó kedvű basszer teljesítménye, mert a gyorsaság azonnal feltárja a gyengébb pontokat. Az említett gyengébb, sőt megkérdőjelezhető dallamok is felütik a fejüket a Before The Eyes Of God berkein belül, instrumentálisan hiába van egészben a dal. A lemez közepére került altatás után szerencsére az újfent erős Wasting Away, valamint a monumentális The Fall Of Christ zárja a produkciót.


    A kis példányszámban megjelent kiadvány hóna alá jó érzékkel kapott a doom undergroundot mindig is támogató Shadow Kingdom Records, így a The Heresiarch kazettán, CD-n, digitálisan és vinylen is elérhetővé vált a szerencsésebbek számára, akiket nem rémít meg a puritánság, szereti a doom metalt, annak mindenképp érdemes próbát tenni a lemezzel.
augusztus 13.,
augusztus 16.,