Dionysiaque
Demo

(La Fin du Monde • 2018)
Armand
2018. november 5.
0
Pontszám
8
Az unorthodox doom metal vonalán tevékenykedő francia Dionysiaque nevű zenekar a bor istenének, Dionysos tiszteletére áldozza hátborzongatóan kísérteties, hipnotikus dallamait. A meglehetősen belassult kaotikus ceremóniát erős, karizmatikus énekkel prezentáló csapat a Pentagram, a Saint Vitus, a Reverend Bizarre, az Eliv Spirit és az Orodruin klasszikus vonalát élteti tovább horrorisztikus sötét, rideg ős black/death metallal színezett tónusaival.
 

A végítélet súlyos haragnyelveit megkongató Transmutation of the Eye lassú vonszolású ólmozott súlyai és a kripta mélyéről felcsendülő öblös énekhang hallatán nem csak az ereinkben lüktető vért, de még a körülöttünk lévő levegő is dermedté válik. Mintha csak egy több évszázados földalatti, az enyészet szagától átitatott katakombákban járnánk, melynek folyosóin démoni megszállottsággal tombol a vörös halál és táncot jár vele a rothadás. Rituális, ős death metalos kavalkádjukkal mély, fájdalmas metszéseket ejtenek a félelemtől amúgy is jócskán megtépázott lelkünkön, melybe egyenként vernek újabb koporsószögeket a Doctor Kerjentsev végtelenül gonosz, okkultista ceremóniái, áldozati kántálásai.


A demó harmadik dalaként felcsendülő, a klasszikus doom nehéz köveivel szegélyezett közel kilenc perces Between the Ties csontropogtató eposzának komor riff-rémségeinek terhei alatt még a fagyos pokol jege is megreped. Az ének sírból feltörő ordításai, rémséges sikolyai, rekedtes károgásai velőtrázóak, amikből enyhe szabadulást és egyben újabb hidegrázást is adnak a Tractor nyers ős-rock darabjának az All Ends Up feldolgozásában elő bukkanó kísérteties áriák, amik másvilági sötét dimenziókba repít el minket.

A Dionysiaque magasba emelvén a kábultság szent poharát iszik a vesztünkre. A demó őslángokban edzett okkult riffei egyedülállóan hozzák vissza az áporodott szagú doom nagykönyvében lefektetett tomboló végzet ármányát, diadalittas, részeg kavalkádját, amelyeket az énekes N.C. (Nathaniel Colas; ex-Résistance, ex-Bloody Sign) pópa rituális kántálasai, halál sikolyai, vérfagyasztóan sötét hörgései helyeznek igazán pengeéles ingasúlyba. Ürítsük mi is kupánkat Dionysosra.
 
. by Dionysiaque
Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.