Black Sabbath

Technical Ecstasy (1976)

A napokban hallgattam, és csak most figyeltem fel igazán a Black Sabbath eme méltatlanul mellőzött remek kis pszichedelikus, hard rock vonalú albumára, ami a mai divatos retró hullámba bizony nagyon is a toppon lenne.
 

1976. szeptember 25-én Technical Ecstasy néven jelent meg a Black Sabbath hetedik nagylemeze, ami egy merőben más zenei irányt mutatott, mint korábbi lemezeik. Az albumon erősen előtérbe kerültek a billentyűk, a pszichedelikus és progresszív, valamint a dallamosabb AOR, hard rock hatások, amik jócskán meglepték a szabbatisták táborát. Ekkortájra már elérték a zenekart a belső viszályok hullámai és a stúdióban gyakorlatilag egyedül maradt Tony Iommi rengeteget kísérletezett különböző hangzásokkal, valamint stílusokkal, amiknek jó hasznát vette a zenekar DIO-s, Ian Gillan, és Tony Martin-os korszakaiban. Igaz a szintetizátorok és szimfonikus egységek már az egy évvel ez előtti Sabotage albumuk néhány dalában érezhetően jelen voltak Rick Wakeman, a Yes billentyűsének köszönhetően.


A lemezt az erősen progresszív rock ízű Back Street Kids technikás komplexitása indítja, amit doomos lapokra helyezett, bőséges kozmikus, hangulatilag meg totálisan Pink Floyd ízű Hammond billentyűs kísérettel megtámogatott You Won’t Change Me elszállós dallami követnek, amik énekdallamilag kissé Ozzy hamarosan beinduló szólódolgait vetítik előre, csak úgy, mint a lemez Gypsy és Rock’N’Roll Doctor dalai. Az album lírai pillanatait az AOR/hard rock hatású She’s Gone, valamint az It’s Alright fogja össze, amire bizony sok ős fan felhízta a szemöldökét, de némileg talán kiengesztelődtek az  All Moving Parts (Stand Still) fogós, keményebb vonalú progresszív ötvözetén és a záró Dirty Women epikus hangulatába bújtatott finom heavy doom dallamain.


Az igaz, hogy Technical Ecstasy a rajongók által egy hosszabb időre jégelt, és hanyagolt album lett, de mégis a zenekar egyik legsokszínűbb alkotásának mondható. És különben is, olyan dalok szerepelnek rajta, mint a mára már klasszikusoknak számító Dirty Woman, vagy a Rock ‘N’ Roll Doctor, amik a banda 1997-es reunion buliján ismételten felcsendültek. Hallgassátok bátran. Megérett a rehabra.
 
szeptember 18.,
szeptember 20.,
szeptember 24.,