Ruins Of Faith
Dark Evil Illusory Substance (2018)


    Kár is lenne tagadnom, nekem Grúziáról igencsak szegényesek az ismereteim, mivel általában csak két dolog szokott eszembe jutni róla. Az egyik egy fájdalmasan béna futballmérkőzés, a másik pedig az egészen jó lemezekkel jelentkező funeral doom projekt, az Ennui. Ezen a rövidre sikerült listán próbálok meg változtatni a Ruins Of Faith zenekar segítségével, akik black/death és thrash metal hatásaik közt őrlődnek, a jelek szerint meglehetősen élvezve azt. A 2001-ben indult horda egyébként pagan/black metal zenekarként hirdeti magát, de néhány dal után gyorsan megjegyezhetjük, hogy rengeteg példakép munkáját nyakalták be, majd juttatták vissza a külvilágba, ahogy a kezdő alkoholista az utolsó pálinkáját a kóma előtt. Az sem feltétlenül a ti bűnötök (és az enyém), ha még nem találkoztatok a bandával, mivel eddig csak egyetlen, 12 évvel ezelőtt megjelent bemutatkozó anyaguk tanúskodott a létezésükről. Nem tekinthető tehát túl termékenynek a trióként működő zenekar, de legalább a tagsága állandónak mondható. A kezdetektől együttműködő Vakhtang (basszus és billentyűk), Nikoloz (dobok, programozás) és Vasiko (ének, gitárok) hármas leginkább Dark Funeralon, Cradle Of Filthen nevelkedett, de ahogy írtam, a végeredményben jócskán megtalálható a régi sulis death metal és nyomokban a keményebb thrash, ami leginkább a kevés, de annál intenzívebb gitárszólók alatt mutatja meg magát.
 

   A Dark Evil Illusory Substance tehát nem a frissességéről és egyéniségéről lesz könnyedén felismerhető, ugyanakkor azt sem vitathatjuk, hogy a közel azonos idővel rendelkező 9 szerzeményben ne lenne kellő adrenalin és feszesség. Vasiko megveszekedett kántálása, károgása és a csoportos hörgések, morgások, valamint az egy szuszra feljátszott aprítások keményen odacsapnak az egységes színvonal mellett. A kiadvány velejéig gonosz hangulattal és kellően erőteljes hangzással szórakoztat az első hangtól az utolsóig, az időnként megjelenő könnyedebb témák és dallamok lágyságot nem, de egyfajta monumentalitást kölcsönöznek az anyagnak. A tiszta ének, ami rituális szövegek képében jelentkeznek, például a címadóban, megalapozzák a természetfeletti erők előre törésének lehetőségét is. Ha ki kell valamit emelnem, akkor azonban mindenképp a fogós gitártémákat venném első helyre, mert ezek képesek fenntartani az érdeklődésünket dalról dalra. Bivaly megszólalás is támogatja az egész produkciót céljai elérésében, ami jelen esetben a világ lángba borítása. Egy ilyen egyvelegtől erős, de ugyanakkor rövid lemezt tudok leginkább elképzelni, de a Ruins Of Faith jó 40 percen keresztül adagolja nekünk az intenzív világvégét, ráadásul a lemez végére pakoltak ezen felül egy 11 perces kivonatot a saját anyagukból Album Demo Track címmel. Ennek az értelmét ne kérdezzétek tőlem, mert arra nem jöttem még rá, főként, hogy a kiadvány legnagyobb bűne amúgy is a felesleges hosszúság. 


    Az egyértelmű hatások és a hasonló dalok ellenére én kifejezetten élveztem a Dark Evil Illusory Substance dalait, méghozzá az állandónak mondható színvonalnak köszönhetően. A végeredmény nem kiváló, csak pusztán jó dalok gyűjteménye, amivel nem lett igazán több, de kevesebb sem a metal világ.
Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.