Silver Chains
ALL HAIL! ’EP (2019)

A kanadai Silver Chains egy meglehetősen friss zenekar, hiszen csak 2018 közepe óta tevékenykednek. A vancouveri srácok korábban már játszottak pár csapatban (Taxa, Damages, Mouse Ear, Black Pills). Történetük pofonegyszerű, közös próbahely, közös jemmelésék, amelynek eredménye egy erőteljes, agresszív post-punk / hardcore / noise-rock, némi alternatív és art-rock beütéssel.

ALL HAIL!
című bemutatkozó kislemezük ez év februárjában jött ki szerzői kiadásban és rajta szereplő négy daluk lendületét a kortárs punk zaj-éra olyan nagyjaihoz lehet hasonlítani, mint a Jesus Lizard, a Vincas, a Neon Blud és a The Birthday Party. Nyitó This Is Love daluk egy igazi kaotikus zajporszívó, amelyben feszesen pattognak a dobok és a gitárok nagy szenvedések árán köpik ki nyekergő, tekergő riffeiket. A káosz ellenére mégis van egyfajta hipnotikus, megbabonázó hangulata, ami fejvesztve menekül át az üvöltő szövegmondással tarkított Under All The Light neo-primitív, fülsértő, disszonáns hangzavarába. Címadó All Hail! daluk az előbbiekhez hasonlóan ugyan abban a kaotikus, erőszakkal teli üstben fortyog, aminek a minimális rockabilly hangulat add némi pluszt. Viszont az záró, nyolc perc hosszú Participate daluk a depresszió mélységes feketeségébe húz le. Az egyszerű apró pengetésű, rétegenként felépülő rideg tónusú art / post-rock gitártémái, amikhez Nick Cave imaszerű” énekdallamok párosulnak, egy idő után egy meglehetősen szónikus, apokaliptikus hangulat hullámba csapnak át, amiket erős neurotikus folk (Wovenhand) töltet delejez esztelen zaj kavalkáddá, majd csendeseik bele a megnyugvás karmikus dobbanásaiba.

Némileg borzongató, némileg szenvedést is adó, de minden esetre egy kecsegtető bemutatkozás ez a négy tételes zaj-káosz-melankólia a csapattól. Igaz nem egy mindennapi hallgatni való, és az idegeket is meglehetősen felkel rá készíteni. De akik szereti az apokaliptikus zaj műfaját, azoknak nem okoznak csalódást. Bár igaz, facebook oldalukat eddig 16-an kedvelik…

 
ALL HAIL! by Silver Chains
Piratefest Budapest
július 03.