Ethnor
Exile [EP] (2017)

 

Az Ethnor egy ukrán extrém metal horda, az Exile pedig az első EP-jük, még 2017-ből.
Elvileg a srácok dolgoznak bemutatkozó nagylemezükön, ami akár már idén megjelenhet.
E közel félórás középlemez alapján úgy érzem készen állnak a teljes estés kiadványra.
Ugyanis az Ethnor jó kis fúziós zenében utazik.

A blackened death metalt keverik a prog. rockkal, meg az orientális zenével, mindezt alaposan nyakon öntik indusztriális zajokkal, effektekkel.
De nem csak a zene tartalmaz kemény és lágy részeket, vokálisan is próbálnak minél változatosabbak lenni.
Tehát van itt a különféle extrémkedéseken túl tiszta/dallamos ének is.
Bár érzésem szerint van még hová fejlődniük a hörgimorgi, meg a valódi éneklés területén is.

Ha valami támpontot szeretnék adni, akkor olyasmi muzsikában utaznak az ukránok, mintha a The Project Hate MCMXCIX jammelne egy prog/art rock zenekarral és a Myrath, illetve a Nile is betévedt volna néha a stúdióba és ha már ott voltak, adagoltak egy kis keleti fűszert a főzetbe…

A nyitó The Awakening még teljesen instrumentális és hozza a misztikus, oriental hangulatot, majd az Of Ashes and Blood-ban már van minden, mi szem, szájnak, fülnek ingere.
A megtördelt ipari riffek, illetve zajok/effektek a svédek mellet természetesen a Fear Factory-t is eszünkbe juttatják néha.
Nem mondom, hogy rossz lenne az extrém és a tiszta ének, de előbbiben pl. szerintem a “malackodásnak” nincs létjogosultsága.
Bár lehet, hogy csak az én személyes ellenszenvem csapódik le így a pig squeal-lel kapcsolatban…
Szerencsére viszonylag ritkán hallani ezt a vokalizálási módot az EP-n, szóval simán túlélhető a dolog!
A dallamos ének terén is van még hová fejlődni, de mindenképp szimpatikus, hogy ezt is fölvették az eszköztárba, mert illik ebbe a fúziós zenébe!

A Desert Winds ha figyelmen kívül hagyjuk azt a kis effektezett “hisztizést”, akkor gyakorlatilag végig a dallamos énekre épül.
Az énekes néha már-már Patton-os dallamokat hoz ebben a laza, trip-hoppal, vagy épp a Blutmond urban black metaljával kacérkodó atmoszférikus szerzeményben!
Az a röpke, szétfolyós gitárszóló is fokozza a hangulatot.
A Desert Winds átfolyik az újfent instrumentális River of Time-ba, ami az előző tétel álmodozós, lebegős stílusát viszi tovább, zárja le.
Ugyanis az utolsóként felcsendülő Godless War az Of Ashes and Blood “kistestvére”, lévén ebben újra hallani masszív industrial death metalos zúzásokat, de a már említett zenekarok mellett még a Derrick felügyelős Sepultura is beugrik bizonyos témák miatt.

Kíváncsian várom, hogy el fog-e készülni az Ethnor bemutatkozó nagylemeze és ha igen, milyen muzsikát fog rejteni!
Az Exile mindenesetre egy ígéretes anyag!

Exile [EP] by Ethnor

Piratefest Budapest
július 03.