Replika

Nem Hiszek (2007)

Jó szokásához híven, 2007-ben újra nagylemezzel jelentkezett az 1994 óta fennálló debreceni Replika. A nyolcadik lemez felvételeikor a már bevált trió vonult stúdióba: Csató, Falat és Gergő.

Lépten nyomon abba botlott az ember a korong kiadását megelőző időszakban, hogy ez a nagylemez lesz az eddigi legnagyobb dobása a hajdúsági thrash bandának. Vagyis némileg pontosítva a beharangozót: még az előző anyagra, a Durva Életre is köröket verő nyers zenét és hangzást ígértek a Nem Hiszek esetében. Úgy vélem, ezek a prológusok nem voltak üres szavak, legalábbis a nyitószám ezzel nem támaszt szöges ellentétet. A Menekülök a világból az egyik legkoszosabb, legszikárabb Replika-szerzemény, mondhatni a történet kezdete óta szinte. Ez a szám hangulatában a Testbe zárt lélek, Nem leszek áldozat lemezekkel fémjelzett korszakot juttatta eszembe. A zenekar egy dal erejéig megemlékezik a tragikusan elhunyt Dimebag Darrell-ről is; a Magányos harcosok az egyik legjobban eltalált nóták sorába tartozik a Nem hiszek számlistáján. A két középtempón robogó, mindent tagadó számot egy kalap alá veszem: Nem kell, Nem hiszek. A Körbe ért című darab a Durva élet reneszánsza az én meglátásom szerint, a karakteres refrén mondatja ezt velem, elég fogós darab ez is! A Replika dallamosabbik oldalát kedvelők sem maradnak éhen a lemezt hallgatva, hiszen erre a célra lett csak nekik kifejlesztve a Melyik a nekem való, s félig-meddig az Érted harcolok is. A 43 percbe sűrített anyag vége sajnos némileg ,,leül”: Csató énekstílusa az Aki megmondja esetében a Másik világ kapujában lemezen hallhatóra vált -ellágyul-, illetve az instumentális részek is ezirányba nosztalgikusak számomra.

Szó ami szó, az előzetesen beharangozott ,,ez lesz a legvéresebb lemezünk” szlogen talán némileg gellert kapott, de szó sincs világvégéről, hiszen egy bőven hallgatható anyag kerekedett ki ebből az egytucat számból. Talán a hangzás csöppet elmarad a Durva életéétől, de a számok így is élvezetesek. A lemez dupla-cd formájában látott napvilágot kétnyelven, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a külföldiek is megismerhessék a Replika minőségi munkáit. A kellő hazai visszhang és elismerés úgy gondolom ezzel itt megtörtént, innentől kezdve már kinnt kéne bizonyítani.

Az angol lemez számlistája:

On the other side
Lonely warriors
I don’t need
I don’t believe
Turns around
Let me feel
Take it
Which one to choose
So hard
Make a fire
I will fight the world
Who will tell you
Bodies

február 23.,
február 26.,
február 27.,