Keen of the Crow
Hyborea (2007)

Az amerikai (értsd: USA) színtéren tevékenykedő zenekarokkal Dunát lehetne rekeszteni, de elismerést csak nagyon szűk kör érdemel közülük. Az utóbbi időben, azonban, ígéretes zenekarok kapcsolódnak be a kontinens zenei vérkeringésébe. Az én nézőpontom szerint mindenképp a jobbak közé tartozik a The Elemental Chrysalis, Blood of the Black Owl és a Keen of the Crow, hogy csak az újabb doom/dark bandákat említsem.

A kaliforniai dark/doom metal trió, a Keen of the Crow 2005-ben tűnt fel a kavargó ködből, s azóta ki is hozott egy demot, EP-t és idén a Hyborea nagylemezt. A KotC zenéje a Morgion/Mourning Beloveth/My Dying Bride ötvözete. (Egyébként maga a zenekar a Morgion romjain született.) A csontig hatoló lassú riffek összefonódnak az egyszer halálos, másszor tiszta énekhanggal. A számok játékideje hat és kilenc perc között mozog, amik lassan hömpölyögnek, de hihetetlenül pulzálnak az energiától.

Nehéz hibát találni a Keen of the Crow 11 számában, jó zenészek és igényes kezek munkájában. Dan Ochoa énekes két hangszínt képes kiénekelni, a tökéletesközeli tiszta hangot és a halálos hörgés/sikoly elegyét. Két számot kiemelnék, a “Where Dead Kings Lie” és a “Valeria” meghallgatása után bizonyosodhat be az elismerő szavak hitelessége. A többi szám elég homogén, 56 percben árad a komor aura a hifiből.

A My Dying Bride, Swallow the Sun, korai Opeth zenei világát kedvelők lehetnek a Hyborea célközönsége. Aki eme három bandával szimpatizál, az ne habozzon a lemez beszerzésével!

Honlap: Keen of the Crow.net

Kiadó: Grau Records

Temple of Torment
december 02.