Keen of the Crow
Hyborea

(2007)
2007. április 14.
0
Pontszám
8

A Keen Of The Crow a Morgion romjain alakult 3 évvel ezelőtt. Utóbbi talán a legigéretesebb amerikai doom zenekar volt, sajátos dallamvilággal és hangulattal, ahol az igényesség és a viszonylag közérthető megfogalmazás ellenére is elég mély tartalommal rendelkezett a zene.

Az utolsó Morgion felállásból a ritmusszekciót hallhatjuk a lemezen, a zenekar többi tagjáról túl sok információ nem áll rendelkezésemre, de a zene alapján egyértelmű, hogy ők sem kezdők. Mivel nem jellemző hogy egy dobos vagy bőgős komoly befolyással legyen egy csapat zenei világára, ezért várható volt, hogy a Keen Of The Crow nem a Morgion folytatása lesz, ez a tipp be is jött. A kiadó marketingesei a Morgion-Celtic Frost-Neurosis-Primordial négyest jelölték meg hatásként, ezzel eléggé mellétenyereltek, a fő hatás egyértelműen a Novembers Doom. Zeneileg lassú, dallamos death metálról van szó, nyugis blokkokkal és tiszta énekkel feldobva, tehát alapvetően semmi izgalmas nincs a lemezen. A szűken értelmezett doom metal skatulyába éppenhogy beférnek ugyan, de ez főként a visszafogott tempóknak köszönhető, csak nyomokban találjuk meg a stílusra jellemző hangulatot (például a Stygian Black Lotus második felében), a fájdalmat, szenvedést, a tradicionális feeling-es témák pedig tulajdonképpen hiányoznak.

Komoly gond nincs a lemezzel, minden hang a helyén van, törekedtek a változatosságra és a minőségre, a végeredmény pedig precíz és letisztult, ebből következően kicsit sekélyes. A Dan Ochoa nevű vokalista teljesítménye eléggé messze van a műfaj krémjétől – tiszta énekhangja vállalható, hörgései viszont elég egysíkúak, ráadásul végig túlzottan előtérben van, kevesebb ének jót tenne a lemeznek.

Nincs szívem leszarozni a Hyborea-t, mert tényleg sok munka van benne és alapvetően korrekt, élvezetes produkció, de hiányzik belőle az igazi mélység és az elragadó hangulat. A sekélyességet itt sem tudja palástolni a jó hangzás és a hangos villanygitár.
Viszonylag friss hír a végére, hogy nemrég kettéoszlott a zenekar, egyelőre kölcsönös szardobálás folyik. A zenészek egyik része bejelentette a Keen Of The Crow feloszlását, a többiek pedig az előző csoport kilépését a zenekarból.

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.