Level Exit
Promo '06 (2006)

Ha becsléseim nem csalnak, testvérek közt is csak szűk, underground körben lehet ismertsége a Level Exit zenekarnak. Az idestova 5 esztendeje létező banda aktivitása idáig a sorozatos tagcserékben merült ki, ami alatt háttérbe szorult a hanganyagrögzítés. Élőben eddig még nem sikerült összefutnom a fővárosi zenekarral, azonban információim arról árulkodnak, hogy otthonosan mozog a Level Exit a színpadon. A 2006-os év eljövetelére 6 szám érett meg annyira, hogy felkerülhessen a zenekar promo lemezére. Egyfajta megelőlegezett bizalom övezte a Level Exit-et a részemről, hiszen Doktor K. (ha jobban tetszik ,,Koga”) projektjei eddig még nem okoztak csalódást.

Az első szám a He Knows it Better, ami szaggatott, de változatos és technikás témákat vonultat fel. Egyes részek hallatán a Ravenshades is beugrott, mint hasonlatos banda. A zene lassú death metal-ként írható le eszményien, az előbb említett Ravenshades-től csak a virtuózabb, merészebb gitártudás-fitogtatás, illetve extrém zajok felhasználása különbözteti meg.
A kettes nóta a Vision of the Day, amit gore-osabbnak érzek, habár túlnyomórészt ez a szám is lassabb témákkal operál. Doki hangja frekventáltan csecsemőriogató, mondhatni beteges, dehát ezért szeretjük, ha ha.
A Follow the Ritual komplexebb riffeket hallat elődjeinél. Kifejezetten jó ötlet volt egy lassabb, a monotonitást megszakító, kísérteties részt becsempészni ebbe a számba. A They Like it When it’s Bright is megállja elfoglalt helyét a lemez számlistáján.
Az Elimination gore-ba hajló darab, habár meglehetősen nagykanállal merít az extrém ötletek tárházából. A csupasz részeket – ahol kizárólag a gitárt hallani – eléggé feleslegesnek tartom.
A Penetration into Sight doom-osabb vizekre evez, igen hangulatos szerzemény a maga tíz minutumos játékidejével. A gitárnyúzás – ami így egy rozsdás, gyári hangzást biztosít alapjáraton -, mint kulcs a zárba, úgy passzol a basszus és dob által játszott monoton alaphoz.

Úgy vélem, Dr. K megint nagy fába vágta a fejszéjét ezzel a projekttel, azonban a Level Exit-ben is leteszi garanciát jelentő névjegyét. Ezzel a zenével nem lehet Grammy-díjat nyerni, de számomra világos, hogy nem is ez a céljuk a srácoknak. Nehezen emészthető, agy -és idegkárosító gyógyszer a projekt zenei világa, de szerintem meg fogja találni a maga célközönségét.
Rettegjenek a szanatóriumok, haha!