Nightwish
Once

(2004)
Dolmen
2005. október 3.
0
Pontszám
10

Először is kezdeném, azzal hogy egy általam nagyon nagyon várt lemezről fogok most írni, ami némi elfogultságot is jelent ezzel a csapattal kapcsolatban. Na de inkább foglalkozzunk az albummal! A promo cd 11 dalt tartalmaz 60 percben, a hangzás egyszerűen fantasztikus! A gitár hasít, a dob és basszusgitár kellő kemény alapot biztosít, a nagyzenekari részektől áll a szőr a kezemen és ehhez jön Tarja Turunen csodálatos meseszép hangja. A lemez hallgatása közben úgy érzi az ember, mintha egy más világban, más dimenzióban lenne, csodálatos nagy réteken repkedő lepkék között legelésző őzekkel. De most maradjunk a lemeznél és nézzük a dalokat szépen sorban.
Az első dal a Dark Chest Of Wonders ami, egy jó erős közép tempós tétel, igazi nyitó nóta lendületes kezdéssel a közepén megszakítva egy kis szaggatottabb résszel, aminek a végén a nagyzenekar is bekapcsolódik, és megmutatja, mit várhatunk az elkövetkezendő egy órában.
A második tétel az Wish I had An Angel című dal, ami egy kórussal kezdődik, majd bedörrenek a hangszerek is, hogy újra letisztuljon minden és élvezhessük Tarja csodálatos hangját, a dalban hallhatjuk énekelni Marco Hietala-t is nagyon erős szerzemény!
Következő dal a Nemo amit, már ismerhetünk a különböző EP-kről ez egy elég nyugis darab de, mondhatnánk tipikus Nightwish szerzemény a dal közepén Emppu Vuorinen gitáros is, bemutatkozik egy rövidke szóló erejéig a dalban a nagyzenekari aláfestés nagyon eltalálta vonósok, és a zongora használata együtt egyszerűen más dimenzióba emeli a dalt.
A Planet Hell-t is ismerhetjük már az EP-kről hihetetlen erős a dal kezdése a vonósok itt is nagyon el lettek találva, majd ebbe robban be a többi hangszer és a már hallott férfihang a dal elsöprő lendülettel, bír. Igazi Nightwish.
Az ötödik dal a Creek Mary’s Blood egy kis megpihenés a Planet Hell után, amiben élvezhetjük Tarja senkihez nem hasonlítható csodálatos hangját, amit olyan zenével festetek alá a srácok, hogy hihetetlen a nagyzenekar aszem nagyon eltalált és hát mit mondjak csodálatos dal, aminek a közepén ismét találhatunk egy rövidke keménykedést de csak azért hogy utána, újra élvezhessük a már említett hölgy csodálatos hangját.
The Siren a hatodik dal és hát gyorsan visszaáll minden az eredeti kerékvágásba vonósok, és a gitár együtt játéka teszi érdekessé de, ugyanakkor nagyon keménnyé is ezt a szerzeményt, ami azért nem kevés keleties beütéssel bír már annyit dicsértem a nagyzenekari dolgokat hogy csak ismételném magam elsöprő ereje, van a dalnak.
A hetedik Dead Gardens egy igazi metal nóta kőkemény gitárral, középtempóval bár nekem kicsit csupasz a dal hiányolom a vonósokat és a többi nagyzenekari hangszert , de ez egy igazi metal nóta kőkemény gitár riffel .
Romanticide : Ismét egy kőkeményen kezdődő szerzemény, ami a szövegrészre letisztul és a már ismert Nightwish-es szövegrészt, kapjuk és a dal közepére egy igazi Emppu szóló is belefért a dal vége kőkemény riffelésbe csap át nagyon erős szerzemény.
A Ghost Love Score már 10 percével kitűnik a lemezről de, nemcsak ez az, amivel kilóg hatalmas kórusok nagyzenekari részek minden mi eme lemezen eddig megtalálható volt itt egy számban egyesül csodálatos atmoszférát teremtve, kitépi a dal az embert a mindennapok szürke fátyla alól és elrepíti egymás világba, a zene világába a lemez csúcspontja ez a szám kiemelkedő alkotás, hacsak egyszóval szeretném jellemezni a dalt, azt mondanám : zene!
Kuolema Tekee Taiteilijan a soron következő dal, ami mint a dal címéből kiderül anyanyelvükön hallható a lemezen és egy csodálatos a nagyzenekar által lekísért dal tele érzésekkel, érzelmekkel .
Higher Than Hope ez a lemezt záró tétele, amit egy akusztikus gitár vezet fel, hogy kiteljesüljön, és igaz részévé váljon ennek a lemeznek vontatott de, ugyanakkor erőt sugárzó felvétel nekem nagyon tetszik.
Hát vége lett ennek a csodának. Kaptam a zenekartól egy olyan élményt a lemezzel, ami ezt a zenekart messze a többi fölé emeli és a mai mezőnyt ismerve egy jó darabig ott is, tartja! Eddigi munkájukról is az volt a véleményem hogy nagyon jó kis csapat de az új album egy új dimenzióba emeli ezt a csapatot. A nagyzenekarral rögzített részek nagyon el lettek találva mondhatnám tökéletesek. A mai metal életből ez a csapat messze kilóg és mondhatom, hogy egy kört ver mindenmás csapatra. Amit tanulhatnának a trónkövetelők a csapattól az igényesség, dalírás, hangszerelés tehát mondhatjuk majdnem mindent. Sokan tartják a zenekart nyálasnak divat zenekarnak, üzenném nekik, hallgassák meg az albumot, ugyanis ezen a lemezen ZENE hallható! Összességében azt mondhatom a lemezről, hogy egy csodálatos alkotás, amely sokáig fog ragyogni a metal élet színes egén. Egy hömpölygő áradat, amely mindent elsöprő erővel fogja a zenekart méltán megérdemelt helyére repíteni. Ajánlom hát mindenkinek a lemezt, aki hallgatja a metal zenét, ugyanis ez egy tökéletes lemez! Kötelező mindenkinek!

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.