Shadows Fall
Redemption (single)

(Roadrunner • 2007)
Avatar
2007. augusztus 9.
0
Pontszám
7

Az amerikai banda új lemezének (Threads of Life) a felvezetője a Redemption kislemez. Kislemez? Nem tudtam eldönteni, hogy mi célt is szolgál ez a kiadvány, és mi is lenne a pontos megnevezése. A cd-n két szám található, és mindkettő a Redemption. Csak az egyik az edit verzió. Hááát. Most erre mi szükség? Miért nem lehetett egy másik számot is felrakni az anyagról erre a beharangozó kiadványra? Mert ez így nekem nagyon nem jön be. Az amúgyis egyre kommerszebb zenét produkáló nagykiadós banda az egyik új dal mellé rögtön odapakolja annak kiherélt változatát is? Hol ebben a logika? A radio edit verziók lényege, hogy úgy formáljanak át egy már meglévő dalt (rövidebbre vágják, hogy beleférjen az időlimitbe, kivágják, kifütyölik, helyettesítik a csúnya szavakat, blablabla), hogy azokat a rádióállomások lejátsszák. De ha már ott úgy is nyomni fogják (már amennyi metal megy a rádiókban) akkor minek ezzel szúrják ki a rajongók szemét…fülét? Persze néhány fanatikus rajongónak szüksége van minden létező kiadványra egy bandától, de ez szerintem akkor is egyértelmű nagykiadós kibaszás. A multik még ebből is le akarnak húzni némi lét.

Persze fennállhat annak a lehetősége is, hogy a zenészeknek annyira tetszett mindkét verzió, hogy harcba szálltak mindenkivel, és végül elérték, hogy a Redemption című új daluk mindkét verziója jöjjön ki ezen a kiadványon. Méghozzá úgy, hogy azon kívül az égvilágon semmi ne legyen rajta a cd-n. Nos, az tény, hogy a Redemption című számhoz már klip is készült, ergo a zenekar és a kiadó is ezt tartja a lemez egyik legütősebb darabjának, de! Aki lényegi különbséget talál abban a kb. 40 másodpercben, amiben a két szám eltér egymástól, az kérem, jelezze nekem.

Pedig maga a Redemption, mint dal, mint zene nem rossz. Igaz, ez már abszolút metalcore, míg a korábbi anyagokban azért nagyon sok stílusjegy keveredett. Nem akarok, és nem is fogok abba a hibába esni, hogy ezen két, valójában csak egy dal alapján bármiféle véleményt is mondjak a nagylemezről, de remélem, hogy nem mindegyik szám ugyanilyen.

A hangzás kiváló, a dobok nagyon egészségesen szólnak, a nyitóriff igazán lendületes. Csak nekem nem tetszik az, hogy mostmár szinte elvárás, hogy minden dalban legyen egy tiszta énekes refrén. Még akkor is, ha az amúgy lendületes dalt emiatt kell lassítani, hogy ha érezhetően erőltetett, akkor is. Most ez a trend. A Shadows Fall előző lemezeiből több százezer példány fogyott el. Ezért is kerültek RoadRunner-hez. Jól menő metalcore banda, és emiatt nekik kötelező tipikus metalcore dalokat írni. Ennyi.

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.