Darkest Hour
Deliver Us

(Victory Records • 2007)
2007. augusztus 24.
0
Pontszám
10

Ez az év igen jónak mondható lemezek termésének szempontjából. A sorból a washington-i Darkest Hour arcok se akartak kimaradni. Idei albumuk Deliver Us címre hallgat.

Aki valaha is ismerte a bandát, az minden bizonnyal már várta ezt az albumot, ugyanis ezek a srácok még a brutal death metalon felnőtt emberek szívét is melengetik dallamdús zenéjükkel.

A Darkest Hour valamikor 2000-ben elindult a Mark Of Judas-sal egy úton. Az út azóta változott egy kicsit a 2001-es So Sedated, So Secure-ral, de a csúcspont talán a 2003-as Hidden Hands Of A Sadist Nation volt. Itt kialakult egy kép róluk, felállítottak egy egyedi hangzásvilágot, amiben John Henry vocalistának nagy szerepe van utánozhatatlan hangja révén. A 2005-ös Undoing Ruin már mutatta, hogy jobban a dallamokhoz nyúltak, és az ottani slágerekkel váltak biztos befutóvá.

Ennek az albumnak az egyenes folytatása a júliusban megjelent Deliver Us.
A Doomsayer-be egy introt építettek a srácok, majd egyből beindulnak az ütemek. A „You are the only one” sor az elején mutatja, hogy ezek a srácok igenis éreznek. A refrén nagyon fülbemászó, a gitár jobbat nem is hozhatnának ebben a számban. A dal tempója szinte végig ugyanaz. A közepétől Kris Norris olyan szólót ad, hogy azt bármelyik hazai gitáros megirigyelhetné. Az első szám megmutatja, hogy mire is számíthatunk. Aki ezt hallotta, az biztos, hogy az egész lemezt végighallgatja. A Sanctuary egy tipikus metalcore szám erős húzással, ám a refrén már itt is szép dallamos, ami ennek az albumnak szinte minden dalában megtalálható.

A harmadik nóta a Demon(s). Hatalmas sláger lesz a koncerteken. Dallamvilága, riffjei, fülbemászó refrénje alkalmassá is teszi erre. John nem tudom, eddig hol hagyta ezt a fajta dallamos énektudását, de azzal csak jót tett, hogy előhozta itt. A gitárszóló itt is halálpontos. Továbbá a szövege is nagyon el van találva. Az An Ethernal Drain hozza az album színvonalát. Sok eltérő nincs benne az eddigi számoktól, talán annyi, hogy nem feltétlen lesz sokak kedvence. A refrén itt is több hangsúlyt kap. A Paradox With Flies – The Light egy kellemes melankóliával kezdődő szám, majd a dallamvilág megmarad egészen az ének közepéig, amikor jönnek a már megismert DH-s hangzások. Szerintem ez egy klipnóta lesz valamikor, főleg a refrénje miatt, amit hasonlóan jó érzés hallani, mint a Demon(s)ban. A következő tétel belassítja az őrületes iramot, hogy aztán legyen még erőnk Stand And Receive Your Judgement-re. Nem egy erőteljes szám, de koncerten biztos hatalmasat szól. Nekem inkább csak a
szólója tetszik.

De nagyon nincs is idő elmélkedni, mert a dal nem éppen a leghosszabb kategóriából való. Ebből elég is ennyi bőven. 🙂 A Tunguska szintén lassabban indul, és egy újabb slágerként zúz nagyszerű riffeket bemutatva. Talán a legjobb, legérzelmesebb dal az albumon. A benne lévő szólótól pedig tátva maradt szám. A Fire In The Skies a lemez dallamvonalát követi. Kicsit már unalmas szinte ugyanazt hallgatni, aztán egy perc elteltével valami olyat hallani, ami megváltoztatja ezt a véleményt. És megint a gitárosok alkotnak, kik mások? 🙂 Innentől aztán nincs visszaút: egyenes késztetés van, hogy továbbmenjek a lemez hátralévő dalaira is. A Full Imperial Collapse kicsit punkos, vagy ahogy jobb körökben mondják, pankás zenét mutat az elején. Basszus tekintetében mindenképpen. Akármelyik street-punk buliban elmenne. Ez se a legjobb dal a lemezen, de nem lehet minden tökéletes, pár hallgatás után, már ez is szép.
Az utolsó dal a címadó Deliver Us. Itt a még felszínre nem jött energiákat szívják ki a srácok. Hangulatilag és zeneileg ez jellemzi legjobban a Darkest Hour új albumát. A refrén egyszerűen üt, és nem mászik ki a fülemből. Az utolsó pár szava pedig elmondja, hogy miről is volt szó: Deliver Us.

Az album borítója nem az Undoing-ról megszokott kisfiút ábrázolja, hanem egy inkább mesébe illő kép csupán. Mégis sokkal több jelentése van. Ezek a srácok fel merik vállalni érzéseiket. És megmutatják, hogy nemcsak koponyákról, és vérről lehet jó albumborítót készíteni. Színvilága szokatlan, de aki fanatikus rajongójuk, az elfogadja olyannak, amilyen.
A honlapjukra feltettek egy edit version-t az album címadójából. Érdemes meghallgatni.

Aki hajlik az újra, és olyat szeretne hallani, ami felveszi a versenyt korunk metalcore-jával, sőt talán meg is előzi azt, annak kötelező meghallgatnia.

Most ősszel lesz európai körútjuk nem kisnevű zenekarokkal: As I Lay Dying, Himsa, Maroon. Sajnos idén bennünket kihagynak, pedig 2000 óta minden évben voltak nálunk. Remélem, hogy valami közbecsúszik, és egészen véletlenül idetévednek.

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 02.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 03.