Wintersun
Wintersun

(Nuclear Blast • 2004)
Dolmen
2005. október 3.
0
Pontszám
10

A Wintersun zenekart 2004-ben hívta életre Jari Mäenpäa, akit az Ensiferumból már ismerhetünk, ahol is a zenekar énekese volt. Ennek tudatában nem nagy meglepetés, hogy a zenekar a viking/folk metal vonalon mozog. A zenekar rögtön idén el is készítette bemutatkozó lemezét Wintersun címmel, amit a Nuclear Blast Records jelentetett meg. Jari mellett a lemezen Kai Hahto – dobost hallhatjuk még játszani.

A lemezen 8 felvétel hallható 54 perc időtartamban; megtalálható itt a két és fél perces gyilkos tempójú és a tíz perces elmélkedős dal is. A Wintersun zenéje nagyon hasonló az Ensiferum muzsikájához, ami ugye nem meglepő tudván, hogy Jari Mäenpäa pont az Ensiferumot erősítette eddig. De amikor a hatásokról beszélünk meg kell még említeni a Bal Sagoth és a Moonsorrow nevét is. A lemezen alapjábanvéve nagyon jó viking metal témák követik egymást, epikus, néhol melankolikus átkötő részekkel, de itt-ott még black témák is felütik fejüket. Egységesen nagyon jók a dalok, a dallamok pedig igazán kiemelkedőre sikerültek. A lemez hallgatása közben szinte megjelennek az ember szeme előtt a nagy csaták majd az azt követő tivornyázások. Mindenképp meg kell dicsérni Jari gitárjátékát is, mert iszonyatosan lendületes jó gitártémákat hallhatunk a lemezen végig, mindezt megfejelve emlékezetes dallamokkal. Igazából nem is emelnék ki egy felvételt sem a lemezről, mert nem látom értelmét. A hangzás is nagyon jó, minden hangszer úgy szól, ahogy kell.

Mit is mondhatnék egy olyan lemez után, ami nekem nagyon bejön. Itt ez a Jari Mäenpäa, aki egymaga kezeli a lemezen a gitárt, basszusgitárt, programoz és még énekel is. Mindezt nagyon magas színvonalon és ebben méltó társa Kai Hahto dobos is. Tudom, hogy rengetegen támadják a skandináv zenéket, én mégis azt mondom, hogy ezeken a lemezeken több téma és elképzelés van, mint egyes zenekarok egész discográfiájában. Ajánlom hát ezt a lemezt mindazoknak akik szeretik a folkos viking metalt, akik szeretik a kemény de mégis dallamos metal zenét és azoknak is, akik nem elégednek meg azzal, hogy egy lemezen kvinteket tologatnak ide-oda. Ensiferum rajongóknak pedig kötelező.

Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.
Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.