LVMEN
An Anthology Of Previously Released Songs (2006)

Utólag sikerült beszereznem a cseh LVMEN első lemezét, mely tavaly került újra kiadásra, An Anthology Of Previously Released Songs címmel.

A második lemez (Mondo) jellemzésénél rengeteg jelzőt és képet használtam, csak hogy érzékeltessem mennyire összetett zene ez, ajánlom, hogy olvassátok el, az ott leírtak sémája alapján működik ez az album is. Sötétebb, mélyebb, s ha belegondolok, hogy ez volt az debüt album, te jó ég, körbesírhatja magát az összes stílusbeli zenekar.

Általánosságban, van itt is elszállás bőven, hangulatos felvezetők és durvulós refrének, rengeteg sampler és hangszer szólal meg, zongora vagy akár szaxofon (1). Akár még azt is gondolhatnánk, hogy már-már Yakuzás, de amennyire durván és agresszíven szólal meg az ő post-hardcorejuk, annyival lágyabb az LVMEN. Nem úgy hat, mintha elütne a vonat, és ilyen egyszeri dolog lenne, azt mondanám, hogy a vonat egy órán keresztül tol maga előtt. Engem régi időkre emlékeztet..küzdelmekkel telibb lelkivilágra. Vicces, hogy a hivatalos honlapjukon emocore-nak van feltüntetve, mert még pejoratív következtetést is lehetne levonni belőle. Az biztos hogy lélekre telepedős, de szerintem nem az a kategória. Az éneklős részek aránya itt még nagyobb volt, mint a Mondo-n, az egyszerre megszólaló ordítás és alatta a kórus pofaszaggató (1), a dobok jobban a háttérben vannak, nem annyira pattogósak, de nagyon profin van megkeverve a lemez. Ezek a csehek tudnak valamit, amit sokaknak követniük kellene. A számok nagy része 10 perc fölötti, de annyi tempóváltást, váltakozó témát vonultat fel, hogy az ébrenlét garantált. Vannak pozitív kicsengésű dalok (2,3), törzsi énekes, kántálós (4), komorabbak, lehúzóbbak (6).

Akinek bejött a Mondo, annak ez is tetszeni fog, vagy fordítva. Masszív hangzás, határozott kiállás egy szinte ismeretlen bandától, valószínűleg a doom metal kedvelői sem vetnék meg az LVMEN-t. A csehek titkos fegyvere, nekünk pedig félni kell…

Lubomyr Melnyk
február 04.