Wall of Sleep
...And Hell Followed With Him (2007)

A harmadik Wall of Sleep lemez jött el közénk, és sajnos azt kell mondjam nem roskadtam össze a súlya alatt. Az előző Sun Faced Apostles koronggal nálam magasra helyezték a mércét, talán emiatt sem tetszik annyira a …And Hell Followed With Him.

A hangzás keveset változott, ami nem negatívum, mindig is jól szóltak – nekem még a Mood albumok hangzása is bejött -, viszont a dalokban vajmi kevés fogós riff van és dallamtalanabb, monotonabb is az egész. Csak pár szám, mint pl. a Nails For Crucifixion tűnik ki változatosságával (ez hasonlít leginkabb a Sun Faced Apostles világára). A szövegvilág az apostolokon túlmenően, immár Bibliai képekkel tarkított keresztény valláshoz kapcsolódó világvége hangulatot áraszt. Az ének sem túl változatos, mondhatni monoton, bár a jó öreg Holdampf stílus megvan, de nem érezni azt a húzóerőt, amit az előző lemezen produkált. A November szerzeményben ismét megcsillan a kraft, a kezdés egészen brutális Mood feeling, s még a felvezető részek is jól szólnak, bár a refrén annyira nem lett eltalálva.

Nem tudom mennyire ütnek majd koncerteken az új számok, én inkább a régiekért kiáltoznék. Persze a WOS nem a slágeres, gyors tempójú számokról híres, inkább az atmoszféráról – a Black Sabbathos, tradícionális doom elemeivel támogatva -, de jelen esetben mintha egy középkori várba látogatnánk, szép húsos kőtömbökből áll, de hidegek és üresek a szobák. Még talán a Cain-t emelném ki szaggatott kezdéséért valamint a Signs-ot a bődületes gitártémája miatt. Amiket nem említettem azokra inkább csak töltelékként tekintek, és valószínűleg át is lesznek skippelve a következő hallgatáskor.

Összességében a 3. helyen áll az én WOS listámon, lehetett volna változatosabb, mind az ének – a magasabb témákat sem kell túlságosan erőltetni – és a gitártémák terén. Én sajnálom a legjobban, hogy nem nyerte meg annyira a tetszésem a kissé fásult …And Hell Followed With Him. Biztos vagyok benne, hogy sokan nem értenek velem most egyet, de ez az én véleményem. A lemez amúgy a svéd I Hate Records kiadó gondozásában jelent meg, remélem nemzetközi szinten sikereket fog elérni a korong.

Roading 2020s Tour
június 27.
Piratefest Budapest
július 03.