Endless River
Fractal Fields EP (2007)

Innye, megint szar helyzetbe kerültem. Mondom ezt azért, mert a Wall Of Sleep lemezt is nagyon vártam, de annyira nem döngölt a földbe, most pedig ugyanez a helyzet az Endless River Fractal Fields-jével is.

Lényegében az anyag jó lett, csak nem abban a stílusban, amit a Képtelen Képek demo után vártam volna és emiatt van a rossz szájíz. Első hallgatáskor meg is kellett néznem, hogy jó lemezt raktam e be, mert a megszólalás kb Immolation-ös gyorsasággal csapott a hullák közé – mondjuk ez csúnya példa. A doomos mélységeiből elég sokat veszített, de szerencsére maradtak lassabb részek is, és az Opeth-es zúzás még mindig megtalálható húzós tempóváltásokkal. Nagyobb változás még, hogy immár angolul szólalnak meg, ami biztos szélesebb körbe segít majd eljutattni a zenéjüket. Személy szerint nekem tetszett a magyar is, de megértem ezt a lépést. Sok kritika érte anno az énekhangot – részemről az is teljesen jó orgánummal csengett -, de sokak örömére itt sokkal változatosabban szólal meg; a női énekhang viszont, ami nem sok vizet zavart a Képtelen Képeken, elmaradt. A hangzás terén is csak dícséret illeti az albumot, sokkal tisztábban szólalnak meg a hangszerek, az akusztikus részek különösen, de talán emiatt is lett hangulatilag egész más. Kevésbé doomos, nekem hiányzik pl egy Beszáll az éj szerű súlyosság, egyedül az előbb említett akusztikus részekben jön át valami hasonlatos dolog. A szövegvilág is sokkal absztraktabb képekkel bővelkedik, helyenként egészen vicces.

Körülbelül egy év telt el és valóban sokat fejlődtek a demo óta, nagyon jó ötletnek tartom, hogy mellékelték az EP-hez bónusz cd-ként a Képtelen Képek demot, három videofelvétellel és képtelen képekkel fűszerezve, haha. Így egészében nagyon korrekt teljesítményt nyújtanak a lemezen, bár pár lassabb és súlyosabb témát tolhatnának majd az LP-n.

Az anyag megrendelhető 1500 Ft+pkg.-ért a zenekartól. Elérhetőségek:

Szabó Péter, tel.: 06-20/353-6385
e-mail: deadforest@gmail.com

Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.