Katagory V
Hymns of Dissension

(Nightmare Records • 2007)
Avatar
2008. február 16.
0
Pontszám
5.5

Az amerikai Katagory V amolyan tradicionális US power metalban utazik, mint mondjuk az Iced Earth. 2001-től folyyamatosan adják ki a nagylemezeket, a Hymns a negyedik a sorban, de áprilisban várható az ötödik. Ebből is látható, hogy a srácok nem sokat tétlenkednek, ami ugye egyáltalán nem baj, de talán egy kicsit több időt is adhatnának maguknak az új dalok megírására. Mert valami azért csak hiányzik nekem. Ez így olyan, mint egy Iced Earth light verzió.

Az összes alkotóelem a helyén, de a végeredmény valahogy mégsem az igazi. Menetelnek szép sorban a dalok, a középtempó uralja a lemezt, pumpál a lábdob, reszelnek a gitárok, az énekes is kiereszti a torkát, de nem is tudom.

A középtempó előnye, hogy arra lehet igazán bólogatni, de azért néha csak kell egy kis változatosság.

A dobos teljesítménye igazán lenyűgöző, mert végig pedálozza az albumot, de mit tehet akkor, ha mindenki más visszafogja a tempót? A Forlorn Child tipikusan példázza azt, hogy egy jó kezdés után hogyan lehet visszarántani egy amúgy ígéretesnek tűnő dalt a középtempó unalomig ismétlődő világába.

Talán a The Workforce az, ami a szigorúan betartott középtempó ellenére is kiemelkedik a többi dal közül, és ez is csak Matt Suiter-nek köszönhető, aki úgy keni a bőröket, hogy tanítani kéne. Az egész dalt, de talán az egész albumot az ő dobjátéka menti meg a teljes kudarctól. A gitárosok néha olyan csont egyszerű témákat hoznak, hogy az már pofátlanság, de még ezek a reszelések is üdítően hatnak, mert az ilyen erőltetett belassulások, akusztikus zsennyegések, elnyújtott szólók engem totálisan kibillentettek a törékeny lelki békémből.

Nem vagyok az ellensége sem a középtempónak, sem a gitárszólóknak, de ne komolytalankodjunk már! Egy power metal zenekar, aki azt a kevés lendületet, erőt vagy húzást is szándékosan kiirtja a zenéjéből ami véletlenül belekerült?!

A Katagory V Hymns of Dissension albuma egy olyan power metal lemez, amiből kimaradt a power…
Aki egy jó kis power metal albumot akar hallgatni, annak javaslom mondjuk a Something Wicked This Way Comes lemezt az Iced Earth-től.

Katagory V

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.