Obituary
World Demise

(Roadrunner Records • 1994)
Brandan
2008. július 19.
0
Pontszám
10

A floridai death metal királyai először Xecutioner néven léptek színre 1985-ben, majd pár évvel később 1988-ban már Obituary néven leszerződtek a Roadracer Recordszal, (ami a mai Roadrunnernek felel meg) és kiadták a debütáló első lemezűket a Slowly We Rot-t, amely alapművé nőtte ki magát ennek, illetve a további remek albumoknak köszönhetően kultuszbandának tekinthetőek a műfaj kedvelői közt.


 

Az első két lemez a Slowly We Rot és a Cause Of Death őrületes tempóban darált, majd bekövetkezett egy váltás a banda számára, elhagyták a kapkodást és belassultak. A World Demise jellegzetesen száraz itt már a hangzás minőségével is kilehetünk békülve, igazán lassú, kissé cammogós földbedöngölő atmoszféra és technikás játékkal drukkoltak elő, ilyen módón pusztítanak, egy-két csépelés darálás, gitárszóló is elhangzik, amiből szerintem többet is belepakolhattak volna. A dob pontos, a basszussal tökéletesen össze van hangolva, kár, hogy a duplázott kímélte annak idején Donald. John énekes egyéni hangját kihasználja sajátosan lassan hörög néha azért begyorsul, de eléggé egysíkú olykor már kicsit unalmas. Hozzátenném, hogy a Godflesh szerű megoldások érezhetőek a dobok és a basszus alapjaiban itt-ott, talán éppen az Obituary és Napalm Death Projectként született Meathook Seed miatt. Szövegileg az egész lemezt átissza a természetvédelem és az emberi pazarlás mohó szele, a Trevor Peres alkotta borító tökéletes koncepciót húz a jelen értékeinek lemészárlására (a belső booklet is sokkoló képekkel illusztrálja a rombolást), a CD korong nyomása pedig az egyik legszebb darab, amit életem során láttam.

A csapat egy hatéves pihenés után 2005-ben visszatért Frozen in Time albummal és egy amerikai turnéval. Idén ellátogattak koncertezni a Holy Moses társaságában hozzánk is. Visszatérve a World Demise az utolsó korrekt Obituary anyag, nem is olyan régi újraalakulásukkal a gyökereiket keresik, de kicsit őszintétlen az eredmény, annak idején a Roadrunner még tudta mit kell kiadni és nem a pénzre ment rá mint mostanság, mindenkinek ajánlom, aki nem ismeri, mert egy igazi death metal alapmű.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.