Torn From Earth
EP 2009

(Szerzői kiadás • 2009)
crestfallen
2009. április 5.
0
Pontszám
-
Kellemes élmény ilyen demokba (sőt, nevezzük nyugodtan EP-nek) botlani, mint ez a Torn From Earth, főleg ha hozzávesszük, hogy sludge/doom metalról van szó, amiben egyelőre nemigen bővelkedik a hazai színtér, vagy legalábbis nem elegendően, sajnos. A helyzetet meg a körülményeket ne részletezzük, inkább örüljünk annak, amink van, és ez például pont egy olyan, aminek lehet.

Mint azt a mellékelt bemutatkozó levélből megtudhattam, a zenekar mindössze két éve működik stabil felállásban, amit figyelembe véve – bár esetleges előzményekről nincs tudomásom – különösképp feltűnik, milyen szokatlan magabiztossággal művelik a srácok ezt a műfajt. A gondosan megszerkesztett, szép ívet befutó dalokban néhol kimondottan súlyos, már-már noise-os, néhol pedig egészen finom, letisztult témák váltakoznak, és mindehhez úgy tűnik, a hangszeres tudás is adva van. Bár a Crowbar és társai hatása tagadhatatlan – pláne, hogy az énekes Hámori Benedek énekstílusa igencsak sok hasonlóságot mutat Kirk mesterével -, és helyenként azért még tetten érthetőek más tipikus gyermekbetegségek is, ez valahogy nem tud elegendően zavarni ahhoz, hogy a kelleténél többet levonjon a zene értékéből. Benedek hangja egyébként az a része az egésznek számomra, amit hol kimondottan a demo erősségének, hol pedig inkább a gyenge pontjának tartok, attól függően, hogy mennyi fantázia rejlik az adott dallamban. Miután zeneileg bőven rendben van a dolog, feltehetőleg az énektémákon sem lesz majd nehéz javítani, az alap mindenképp megvan ahhoz, hogy idővel bármi kisülhessen belőle. Emellett külön dicséret illeti a hangzást, első kiadványnak több mint korrekt, és ugyanez mondható el az egyszerű, de esztétikus kivitelezésű borítóról is.

Aztán hogy a Torn From Earth mennyire állja meg majd a helyét hosszú távon, az leginkább a koncerteken fog kiderülni, ahol egyébként az esetükben szinte kötelezőnek számító Crowbar mellett Down, Black Sabbath, illetve Iron Monkey feldolgozásokat is játszanak, úgyhogy kíváncsian várom, mikor adódik alkalmam elcsípni őket valahol. Több önálló ötlet zeneileg-szövegileg, ugyanilyen mértékű lendület élőben is, és nagyon rendben lesz ez.

Az EP két száma, a Mesmerized és a Witheld Breath megtalálható a banda myspace oldalán is, mégpedig a http://www.myspace.com/tornfromearthbp cím alatt.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.