Angel Blake
The Descended

2009. május 25.
0
Pontszám
7.5

A svéd Angel Blake két momentum miatt várhat(ott) fokozottabb érdeklődést a produktumai iránt, az egyik, hogy alapítója, és fő dalszerzője, mindenese a The Crown gitárosa, Marco Tervonen, a másik pedig, hogy a csapatban a ’bőgős’ posztot tényleg egy nagybőgős bitorolja a két gitár mellett. (Bevallom én nem nagyon hallom, de lehet, hogy már öreg vagyok kifülelni ezt az extra ’kis’ különbséget.)

Az ötéves fennállásuk alatt eddig egy nagylemezt készítettek (3 évvel ezelőtt), és tavaly megjelent a folytatás is. A legfontosabb változás az első albumhoz képest, hogy a csapat frontemberi posztjára új hang lett kiválasztva, Tobias Jansson, aki elég hangszálkaméleon benyomását kelti, torkában ugyanis a jófajta saját képességek mellett békességben megfér a mélyről felbúgó Pete Steel, az effektezett Nick Holmes és a kissé tompítottabb változatú Fabio Lione orgánuma is. Viszont messze dallamosabban énekel, mint elődje, ezáltal sokkal jobban illeszkedik a letisztultabb, kicsit darkosabb, kicsit gótosabb vonalhoz közelebb került muzsikához.

A korongon található zene kulcsszavai most: a jóval idősebb északi tesó Sentenced, a ’depesmódos’ korszakba beleszédült Paradise Lost, a darkosabb, indusztriálisabb megoldások felé eltolódott, keresztapa Danzig, és (furcsa mód) a ’szenténgörös’ szétdobolt Metallica lettek. A myspace-en még megemlítik a Morbid Angel nevét is a hatások között, de nekik itt hírük-hamvuk sincs. Hogy ez jó hír-e vagy sem, azt döntse el mindenki maga.

A tíz szám negyvenhat perce egy kellőképpen emészthető egyveleg a fentebb felsorolt együttesek, és a saját kútfőből megírt önálló témák komponenseiből, de még messze nem elég a királykategóriába kerüléshez.
A lemez ’igazi értékét’, szükségességét, létjogosultságát azzal tudnám legjobban megmagyarázni, hogy aki már fogott súlyokat a kezében vagy otthon, vagy a konditeremben, és egy kicsit komolyabban karban akarta magát tartani, az tudja, hogy a rendkívül fontos főétkezések mellett néha nem árt egyes táplálék-kiegészítők mérsékelt használata sem, az eredményesebb fejlődés miatt. Na, az Angel Blake-nek pont ez a szerepe: nem mindennapi használatra, de kis adagokban néha jól jön.

Hexvessel Hexvessel
április 24.