Evoke Thy Lords & Riders on the Bones
Twoface [Split] (2009)
Ismerkedjünk meg két aprócska orosz csapattal, melyek zeneisége elsősorban a gothic és doom szerelmeseinek okoz majd kellemes pillanatokat, a csalódás szele kizárva, hiszen ez a misztikus szőnyeg egyenesen Novosibirsk nevű városkából gurul elénk, vérvörös, fájdalomtól teljes, rojtjai a múlttól mocskosak, s csak arra vár, hogy rálépj... A hangzás mély és korrekt, a külsőségek pedig puritánságuk ellenére tökéletesen kifejezik a két csapat tudtunkra szeretett volna adni. Jó ötlet volt a kétarcúság, hiszen a bandák más és más arcukat fordítják a világ felé, a korong limitáltsága pedig mindössze 500 db volt!
Első versenyzőnk a 2002-ben alakult Evoke Thy Lords, zenéjüket és szövegeiket egyaránt mélyen átitta az álmok komor földjei és Lovecraft rémmeséi (de szerintem csak elég a logóra nézni, tipikus Cthulhu téma). Megfáradt vándorként tökéletes társ a képzelet és temetők parcelláinak felfedezésében,s biztosítja a kellemes borzongást, megrekedt melankóliát és fájdalmas vonaglást a gyönyör mocsararaiban. Öt fiatal zenész és női vokál terén vendégként Irina Lovchikova mutatja be a szépség és a mélység különböző perspektíváit. A Worm-eaten Tree zongora és fuvola kezdése tipikus középkori misztikus birodalomba invitál, a spliten szereplő dalok mindegyike valamiféle orosz lenyomata (hiszen egy kevéske népzene is könnyen észrevehető) a korai Amorphis-nak, erre utal a Black Winter Day feldolgozása is, amely mindamellett, hogy remekül visszaadja az eredetit (érdekes hatást kelt a női orgánummal) tudtunkra is adja, hogy az oroszok mely nyomvonalon és koncepcióban is indultak el. Szépek az akusztikus bontások és az átmenetek, a sokrétű zenei paletta és hangszer használat ellenére nem tűnik se túl sűrűnek, se giccsesnek az összkép. Egyedül a Seared by Eerie Might lóg ki a sorból, ahol több teret adtak a gitároknak és az instrumentális részeknek, ám lényegében itt is a korai Amorphis ad randevút a megint csak ősi My Dying Bride-nak és Paradise Lost-nak, az akusztikus nóta pedig akár rádióban is leadható volna, mely nyugtató és gyönyörű hangszereltsége annyira gazdag, hogy egyáltalán nem zavaró az instrumentális jellege.


A split másik felét a szintén orosz Riders on the Bones uralja, a bevezető The Prophecy akár egy fantasy játék vagy film kezdete is lehetne, ám a folytatás már beteg billentyűtémák és súlyos riffek uralta morajló őrvény. A 2008 végén alakult formáció alapvető műfaja a doom-death sűrű kísérleti szintetizátor felhőkkel karöltve, nagyon fura leállásokkal, hangokkal. A szövegkoncepció, csak úgymint split társuknál az álmok földje, amely ez esetben nem is olyan pihe-puha, hiszen a Lovecraft rémségek és horror itt sokkal kézzelfoghatóbb. Mellesleg a Riders on the Bones egy személy munkássága, ám Lefthander szépen játszott a hangszínekkel (egy valag más projectben is bábáskodott már), hiszen korántsem lehet érezni, hogy ebben bizony gépek is segítségére voltak egy nagy adag vendégzenész mellett. Stílusilag a korai My Dying Bride és Anathema elevenedik fel nyakon öntve egy nagy adag arab kultúrával. Számtalan helyen monumentális klasszikus zenei elfolyások húzódnak, melyek csak tovább erősítik az álom jelenlétét. Míg az Evoke Thy Lords az ortodox gothic-doom utjait járja végig némi folk és death hatással felvértezve, addig egyszemélyes formációnk a furcsa megoldások és doom-death szerelmese.
Akik vevők az orosz doom dolgokra, azoknak biztosan nyerő lesz ez az igényes split, mely nem mentes a hibáktól és az egyediség kérdése sem tisztázott maximálisan, de azt hiszem ettől még a 9.3 pontot simán kiérdemelték álomország béli utazásukkal.


Evoke_Thy_Lords_Riders_on_the_Bones_Twoface_Split_2009
Kiadó:
Stílus:
Doom-gothic-death vezeklés…
Értékelés:
 
Pont
: 9.3 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
Evoke Thy Lords
1.Worm-eaten Tree (6:50)
2.Seared by Eerie Might (7:15)
3.Worm-eaten Tree [akusztikus] (6:53)
4.Black Winter Day [Amorphis feldolgozás] (3:50)
Riders on the Bones
5.The Prophecy (1:39)
6.Antic Message from the Snowy Temple (5:40)
7.Wormwood Odours (4:54)
8.Forsaking the Lemuria (6:27)
Írta:
haragSICK
2010. június 18., péntek, 19:42
Facebook:
Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.04 seconds to render