Apám Nevében (2010)
A szekszárdi Legenda 2007-ben tűnt fel a honi underground égiszén, s hároméves tevékenysége alatt eddig kettő kiadványt jelentetett meg Kovács Kristóf, az egyszemélyes felállás mindenese. 2009-ben az Ordo Paganus kiadónál látott napvilágot a Népem Szavával című kiadvány, majd ezt idén szeptemberben az Apám Nevében nagylemez követte, amely az Eastside Records gondviselésében jelent meg.


A hazai mezőny tekintetében az utóbbi évek egyik legimpozánsabb küllemében feszítő nagylemez hét dicsőséges pogány himnuszt tartogat. Nem mehetünk el szó nélkül a nagyszerű borító és az összes többi grafika mellett, ezek valóban olyan mesterművek, amiről én első ránézésre megállapítottam, hogy Confused művész úr keze munkái. Valóban csodálatos piktúrákról van szó, érdemes belelapozni a szövegkönyvbe, ahol egytől-egyig megcsodálhatóak ezek az autentikus művek.

Áttérve a kiadvány esszenciáját szolgáltató muzikális oldalra elmondható, hogy már az első tétel rabul ejt azzal a sajátos atmoszférával, amit Kovács Kristóf teremt meg a népi hatású dallamaival. Ami egyértelműen szimpatikus ebben a formációban az az, hogy nem esik abba a hibába, hogy erőltetetten kíván egy műfaj kritériumainak megfelelni (ami általában görcsösen black metal akar lenni), hanem épp ellenkezőleg a művészi szabadság érvényesül, így nem fut bele olyan zsákutcába, amibe oly sokan beleszaladtak már idehaza. A metal szinte minden alfaja egyesül ebben az egyórás spirituális utazásban, amely a természet felé, az őseink irányába kalauzol minket. A doom, black és heavy elemek egyaránt fellelhetőek, ám mégis egy pillanatra sem lehet olyan érzésünk, hogy ez a zene urbánus volna, hanem végig természetközeli és egy patinás, elfelejtett ősi világot varázsol elénk.

A lemez értékét tovább emeli az a differenciált hangzásvilág, amelyet az akusztikus és az elektromos gitár, illetve a tiszta és a nyersebb énekhang váltott használata teremt meg. A dalok tempója közepesnek nevezhető, ám nem tűnik monotonnak a több esetben is előforduló tíz percen felüli játékidő ellenére sem. A két instrumentális dal rávilágít arra, hogy a szerző milyen egyedülálló érzékkel képes az ilyen epikus szerzemények megkomponálására, ténylegesen lélekemelő dallamokat hallhatunk! A koncepció lírai része is meglehetősen korrekt, ami mély nemzeti érzelmekről tesz tanúbizonyságot.

A Kroda, Nokturnal Mortum és a teljes ,,keleti blokk" bandáit kedvelők számára alaptétel ez a korong. Örömmel konstatálható tény, hogy végre valahára itthon is kezdenek ébredezni a pogány metal hű képviselői!
Legenda_Apam_Neveben_2010
Kiadó:
Stílus:
Pogány metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ezer Év Esküje
2.Vándor
3.Új Vezér
4.Szeretném Itthagyni...
5.Bukásunk Himnusza
6.Apám Nevében
7.Legenda
Írta:
Infam
2010. november 21., vasárnap, 16:17
Facebook:
Lumpy 2010. november 21., vasárnap, 20:33
Lumpy
Csatlakozott:
2010. február 24.
Hozzászólások: 201
Bezony, ez jóféle! \m/ Nem idevág, de amúgy a hangzás értékelése szubjektív? Mármint nincs kinevezve egy XY album, hogy na ez a mérleg nyelve, az 5 pont? Tehát hogy egy Nuclear Blastos anyag is 10 pontos, meg egy keleti ug cucc is az azért van, mert figyelembe van véve, a mihez képest - hogy ki, honnan, miből hozott ki mennyire élvezhetőt?
--
Gondolkodom, tehát tévedhetek!
jpeter 2010. november 21., vasárnap, 16:57
jpeter
Csatlakozott:
2006. szeptember 12.
Hozzászólások: 1044
Kiváló külcsín, remek zene. Csak a dob miatt volt hiányérzetem. Többször gondoltam rá, hogy részt vehetne a Hangpróbán és, ami ugyebár késik az...
Koncertek
Steel Panther, Atomic Playboyz
július 17.,
Barba Negra Track
Gothoom Open Air Fest 2019
július 18.,
Gothoom Open Air
Combichrist - One Fire World Tour
július 19.,
Dürer Kert
Nazareth
július 19.,
Duna-part, József Attila sétány
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.073 seconds to render