Bloodwritten
Thrashin` Fury

haragSICK
2010. december 17.
0
Pontszám
8.4

„Feketén dereng a szirtfok mögöttem,
s messze sötétlik a parti homok.
Mély homályba fulladt ösvényen jöttem…
Veszett múltamra búsan gondolok.
Lágyan nyaldossa a part menti szirtet
a tenger, e hangot jól ismerem,
Vállamra hajtva fejét, egykor itt tett
Unda, a tündér, sétákat velem.
Fényes a nap, min találkoztam véle,
édes mint szellő a kék tengeren.”
/Howard Phillips Lovecraft – A Tenger menyasszonya/

Kettő Bloodwritten létezik, ez most a lengyel horda idei lemezéről fog szólni, a csapat Varsóban alakult 1997-ben s a korai időszakban mily meglepő; black metalban utaztak. A helyzet az, hogy a múltjukat ma sem tagadják meg, bár a legtöbb velük foglalkozó oldalon thrashbe sorolják őket, én azért black fertőztes thrashnek nevezném. A beszédes című harmadik nagylemez, avagy a Thrashin` Fury most novemberben látta meg a Napvilágot, már amennyire ilyesféle sötétség vágyik a fényre. A borítót Ataman Tolovy követte el, a mastert pedig Szymon Czech. Lássuk miből is élünk!


 

Nem sokat vacakolnak, már a nyitó nóta is azt mutatja, amit az egész korongon érezni fogunk, old school thrash elemek (korai Kreator, Destruction) elegyednek a jelen black halmazával, a végeredmény természetesen keményebb és kevésbé filing muzsika, mint mondjuk a Nocturnal Breed. Bastard orgánuma alapvetően károgás, rekedt, fröcsögő, máshol száraz, néhol pedig hörög, a hatások terén előfordul némelyik riffben a korai Slayer vagy késői Sodom is, szóval lényegében valóban blackről beszélünk, de nagyon-nagyon nem vegytiszta. Viszont az is igaz, hogy nem sokat vacakolnak a fiolák forralásaival, csak úgy beleöntik a bugyógó párlatba a gyűlölet esszenciáját, melyet átrágott már ezer oldalról a sötétség és Lovecraft okkult horror világa. A kiadás így promó alapján nem lehet nagy durranás, de a hivatalos kiadás állítólag gyönyörű digi-pack.

Írhatnék még teljesen felesleges köröket, komplex és technikás lázadás ez, benne a felejthetetlen múlttal és a délceg jelennel; szóval a hatások terén megemlített nevek alapján könnyen besorolhatjuk abba a kategóriába, amire érdemes ránézni, de nagyon-nagyon mélyen nem érdemes elmélyedni.