Ignominious
Death Walks Amongst Mortals

Infam
2011. december 17.
0
Pontszám
8

Idehaza a black metal elkötelezett hívei között már ismerősen csenghet az a név, hogy Ignominious. A ,,becstelen brigád” a korábbi években kettő demóval (2008 és 2009) kavarta fel a mostanság igencsak pangó magyar black metal színteret: mindkét hanghordozóra igaz, hogy figyelemreméltó potenciálról állítottak tanúbizonyságot. Prognosztizálható volt valamelyest, hogy az idén szeptemberben a világra szabadított nagylemezre kellő műgondot fordít majd a formáció, na de lássuk, mi valósult meg ebből.

A banda demóira az elsöprő lendülettel süvítő, erős északi beütésű szentségtelen feketefém jelzők illettek leginkább, és a Death Walks Amongst Mortals esetében sincs ez másképp, hiszen az iram csak elvétve ereszkedik a középtempó közelébe. Meglátásom szerint pont elegendő zenekar áll be a sorba azzal, hogy a 80-as évekre jellemző puritán dalstruktúrákat erőlteti, éppen ezért üdítően hatott az Ignominious nyers ereje mögött fellelhető változatos megkomponáltság.

Egy extrém metálban operáló zenekar esetében nagy hangsúlyt kell fektetni a hallgatóban gerjesztett impresszióra, hiszen annak hiányában születnek a hamvában holt próbálkozások. Ennek pedig az a titka, hogy karakteres szerzeményeket kell letenni az asztalra, nincs mese. Ebből az aspektusból szemlélve az Ignominious jól vizsgázik, a lemez eleje ugyan kicsit laposan indul, nem elég fogósak a riffek, valamint kissé kiszámítható a dalszövés. Azonban, ezt ellensúlyozandó pont jókor jön az ötös tétel, a Follow the Call, amely differenciáltságával megtöri az enyhe monotóniát. Egyébként érzésem szerint a lemez második fele erőtől duzzadóbb, energikusabb melódiákat vonultat fel, mint a kezdő szakasz. A zenekar erőssége egyértelműen az, amikor a saját útját igyekszik járni, és abszolút nem érezhető mondjuk az Immortal hatása, avagy párhuzama. A formáció zenéjét az Immortal, a svéd Craft és az 1349 háromszögének tengelyébe helyezném, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kellő eredetiség és potenciál a jövőre nézve megvan a zenekarban.

Az idei év egyik legjobb hazai black metal korongját dobta piacra az Ignominious.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.