Aetherius Obscuritas
Ventus

(Paragon Records • 2012)
Infam
2012. május 11.
0
Pontszám
8

A fekete fémben utazó szigetvári Aetherius Obscuritas tízéves évfordulójához érkezett idén, ez pedig kellő alkalmat adott arra, hogy a három éves hallgatást megtörve megjelenjen a hatodik nagylemez, a Ventus. A harmincöt perces játékidő tíz ütős nótát vonultat fel.

Az AO az előző nagylemez (Fekete Orvosság – 2009) alkalmával a Sleaszy Rider Records kiadótól átszerződött az underground berkekben igen ,,nagy névnek” számító, a tengerentúlon székelő Paragon Records égisze alá. Ez a tény pedig igencsak pozitív kis hazánk szcénájára nézve, meglátásom szerint örvendetes, hogy a Thy Catafalque mellett az AO is képes volt arra, hogy benyalás nélkül fedezze fel egy profi cég.

A korong címéhez hűen (Ventus, azaz Szél) a zene már az első dal esetében begyújtja a rakétákat, szélvihar módjára söpör végig a hallójáraton a Hideg tűz. A Múltunk hatalmával esetében egy korábban már publikált nótáról beszélhetünk, meglátásom szerint érdemes volt hozzányúlni ehhez a mély tartalmú dalhoz, jól passzol a felvételhez az intelligensebb megszólalás. A mámor lovasai és a Még az élet előtt hű lenyomata az AO munkásságának, a technika minden hangszeres egységen érződik, kiforrott alkotások. Az ötös track újra csak egy ön-feldolgozás, a banda egyik legütősebb koncertdala, a Maradok szólal meg egy jól felépített, újraértelmezett változatban.

A Doktor Ox teóriája Arkhorrl irodalmi preferenciáját mutatja be, lévén Jules Verne egyik története elevenedik meg auditív módon. Az Emlékszem dal szintén egy új szerzemény, változatos dallamvilággal operáló szám, élvezetes minden pillanata. A nyolcadik dal újra a múltba réved, az Álom című karakteres felvétel hallható némiképp modifikált változatban. Az utolsó előtti track (A szél súlya) nálam magasan a legjobb dal a lemezről a belőle áradó ösztönösség és nyers erő miatt. Az utolsó felvétel megegyezik az elsővel, annyi a differencia, hogy angolról magyarra vált a nyelv.

Méltónak nevezhető a Ventus a tízéves jubileum megkoronázásához, megszokhattuk, hogy az Aetherius Obscuritas lemezről-lemezre képes fejlődni és megújulni – és ez most sincs másképp.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.