Embrional
Absolutely Anti-Human Behaviors

(Old Temple • 2012)
Perszepeta
2012. augusztus 14.
0
Pontszám
7.9
Death metal, Lengyelországból. Ennyivel be is fejezhetném a cikket, hiszen ezzel mindent elmondtam… De azért nézzük meg alaposabban, mit is hallhatunk itt 38 percben!

Az Embrional 2003-ban lett megalapítva, a 2008-as Cusp of Evil debüt után ez a második lemezük. Már az első szám, a Possessed by Evil-t végighallgatva érezhetjük, hogy nem lesz itt gond. Rendesen megdörrennek a hangszerek, és dallamoknak sem leszünk híján. 1:41-nél bejön egy szaggatott gitártéma, amolyan C.C. Bleeding-esen, közben gyors tekerés, majd egy dallamosabb, lassabb rész, de amúgy a villámgyors témák a jellemzőek, ez a tematika folytatódik az album hátralévő részében is. A legnagyobb értéke, hogy annak ellenére, hogy átlagban alig 4 perces számokban gondolkodnak, szinte mindegyiket fel tudják dobni nagyszerű dallamokkal, szólókkal, vagy kisebb belassulással. Hátrány viszont, hogy gyakoriak az ismétlődések, hiába az igyekezet a változatosságra. Igaz ez sem zavaró, mert végig leköti a hallgató figyelmét a zene, már aki nyitott az efféle extrém muzsikára.
Érdekes megoldás, hogy a The Last Step into Nothingness előtt és után is egy átvezető instrumentális szám hallható: a Necropolis egy lassan hömpölygő, szólókkal teletűzdelt lávafolyam, a szűk 2 perces Beyond the Abyss pedig egy hangulatos átvezető akusztikus gitárral.
De miután fellélegezhetett a Hallgató, ismét beindul az úthenger kíméletlenül leigázva mindent, a Bestial Torture tulajdonképpen egyetlen gyilkos témából áll, végigszalad az emberen, kb. mintha a Marduk Panzer… lemezéről kiemelnénk egy számot, csak itt a stílus death metal.
Kiemelni a Possessed by Evil-t és a Mankind’s Decline-t tudnám, mint kedvencet, nagyon jól eltalálták, bár eléggé egységes a színvonal végig.
Amit még megemlítenék, az a külcsín: a borítóban még nincs is semmi extra, kihajtogathatós, az egyik oldala tulajdonképpen mint egy poszter, a másik oldalán a dalszövegek szerepelnek. Ami érdekesség az maga a CD korong alsó(!) része, ahol a sávok találhatók: ugyanis a szélén körbe díszítésként mintákat nyomtattak (kampókkal összekötött láncokkal), és ez eléggé nagy igényességre vall, legalábbis nekem tetszik, illetve én még sosem találkoztam ilyesmivel.

Lehet az jön le ebből a rövidke írásomból ,hogy nem tetszett ez a lemez. Erről szó sincs, sőt bátran merném ajánlani is azoknak, akiket nem hagynak hidegen az olyan zenekarok, mint Cannibal Corpse, Vader, Decapitated, Deicide, Immolation. Az Embrional nem váltja meg a világot, alig tesz hozzá valamit a műfajhoz, egyszerűen csak kellemesen arcon vágja az embert…

 

Hexvessel Hexvessel
április 24.