Psilocybe Larvae
The Labyrinth of Penumbra (2012)

Egy orosz banda negyedik lemezéről fogom elmondani most a benyomásaimat, merthogy rendesen benyomott, ahogy illik. A zenei összetettségnek nagyon sok formája van. Az is összetettség, ha hárfával együtt nyomjuk a gitárriffeket, de inkább fájdalmas lehet a fülnek, mint érdekes... Bár ki tudja... Létezik viszont olyan összetettség, ahol az elvileg idegen részeket arra alkalmas ragasztóval és olyan szögben illesztik össze, hogy a végeredmény stabil marad.
Nagyon sok elemezgetést igényel a The Labyrinth of Penumbra, annak ellenére, hogy már első hallgatásra is szimpatikus, és ízletes falat lehet az olyan füleknek, akik zenei különlegességekre vágynak. Sokszor hangsúlyozom, hogy a könnyebb meghallgathatóság érdekében hasznos egy lemezen a hangos - halk, gyors - lassú részek váltogatása, hiszen a monotónia jól hathat rövid távon (amennyiben a hosszú távot egy órára értjük kb.), de egy egész lemeznyi zúzda, ami mondjuk a klasszikus thrash és death lemezekre jellemző, bizony megfelelő alkatot igényel. Ez az alkat pedig nem rám jellemző. A Psilocybe Larvae zenéjével egészen nyugodtan próbálkozhat bárki, aki a hozzám hasonszőrűek táborában szenved. Ez esetben nem fog ugyanis.

A szentpétervári kvintett bizony 1996 óta alkot, és örömmel láttam, hogy a tagok között van valódi szintis is. Ugye gyakran előfordul, hogy van egy csapat, ahol a gitáros a dalszerző, aki egysíkúan riffelget, van hátul egy cséplőgép, elöl egy középszerű énekes, és a zene lényegét meg olyan túlvilági, légies, ideglelően ügyes elektronikai effektek adják meg, amiket Mr. Anonymous szállít nekik. Most mutogassak ujjakkal? Felesleges.
Itt kérem Chaos úr az, aki a szintit ténylegesen megszólaltatja. Hivatalos netes megjelenést egyedül a közösségi portálon találtam róluk, itten.

Már az első dalnál kibukik, hogy kőkemény határdöntögetés fog zajlani. Teljességgel a metal végpontjain átnyúló elektronikus (analóg-szerű) megoldásokkal találkozunk.
A második dalban felhangzó zongora a kosztümös - avantgárd zenekarok eszköztárából hív meg elemeket. Az énekhang a dallamos énekrészeknél meg erősen hasonlít a hazai Damned Spirits' Dance torok Sinox által képzett tónusra.
Eleve az egyik nagy erőssége a lemeznek az ének sokszínűsége, a hörgés és a dallamos éneklés gyakori váltogatása. A dal befejezése is rém hangulatos szintetizátor - szólógitár kettős.
Majd a harmadik tétel, a Shining Shambahla kezdése ennek a hangulatnak a folytatása, ahol az elektronika olyan szintű értelmezése érződik, amit a Porcupine Tree-ben szokott gyakorolni Richard Barbieri.
Az Into The Labyrint kimért, ügyesen ütemezett, és finoman megzenélt sorait hallgatva már meggyőztek arról az orosz urak, hogy kelet nemcsak a black/doom/post zenék szálítója számomra, de a klasszikus értelemben vett progresszív zenéké is.
A Contemplation - Fortress of Time kettőse pedig arról győzött meg, hogy ez a zene művészet, az alkotói pedig művészek. A befejező másodpercek gitárhangjai veszettül el lettek találva

Összefoglalva, az egész anyagról süt a hatalmas tapasztalat, a megalapozottság, és hogy nincsenek vadhajtások, nincs peronosz, nem kell már elnőni gyengébb ötleteket. Ez egy nagyon jó zenekar. A Buil2Kill nem szokott rossz dolgokat megjelentetni, de ez minden várakozásomat felülmúlta.
Nagyon kevés olyan pillanata volt a lemeznek, ahol a tetszési indexem helyett a tárgyilagosságomat és az objektivitást alkalmazva kellett a pontszámot erőltessem. Ez természetesen egy kicsit mindig bejátszik, de a Psilocybe Larvae esetében alig.
Hogy emeljek ki pozitívumot egy olyan lemezről, ahol minden a helyén van? Ugyanígy nehéz bekategorizálni a stílusát is egy ennyire összetett alkotásnak, ahol a zenészek eldöntötték, hogy mindent a hangulatért, tehát nem tettek tiltólistára semmit, ami az összkép szempontjából jól jöhet. Manapság divatos bélyeg a post jelző, már lassan kikopik a progresszív jelző, pedig ezek valamelyest illenek a Psilocybe Larvae által összekavart, majd kisimított műalkotásra.
Oroszok... Folyamatos meglepetések...
Úgy telt el ez a szűk háromnegyed óra, hogy huss... Mint kés a vajban...

Itt egészben meghallgatható a lemez: http://psilocybe-larvae.believeband.com

Ez meg a kedvcsináló nyitó nóta:Psilocybe_Larvae_The_Labyrinth_of_Penumbra_2012
Kiadó:
Stílus:
pszichedelikus metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Soul Trekking (05:19)
2.Haunting (05:29)
3.Shining Shambahla (05:46)
4.Trial by Fire (03:54)
5.Into the Labyrinth (04:37)
6.Contemplation (02:03)
7.Fortress of Time (04:34)
8.River of Remembrance (03:41)
9.No Escape (05:53)
Írta:
Nagaarum
2013. február 1., péntek, 07:57
Facebook:
Psilocybe Larvae - új szöveges video
Hír, Nagaarum @ 2018. július 25., szerda, 15:00
Psilocybe Larvae - jön a negyedik lemez
Hír, 9000Sanyi @ 2012. november 2., péntek, 09:18
Psilocybe Larvae - lemezelőzetes videó
Hír, 9000Sanyi @ 2012. október 24., szerda, 03:32
Psilocybe Larvae - új dal a Soundcloudon
Hír, 9000Sanyi @ 2011. december 25., vasárnap, 23:28
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
Amon Amarth, Trivium
június 12., 20:00,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render