Near Death Condition
Evolving Towards Extinction (2014)

 Amint megláttam a borítóképet, lecsaptam a lemezre, bár a logoból és az általában működő zenei prekoncepciómból kiindulva tudtam, hogy nem lesz maradéktalanul az én szívemnek kedves a svájci brutal death horda harmadik nagylemeze. Ami kíváncsivá tett, az a 2005-ben meggyilkolt lengyel művész, Zdzislaw Beksinski groteszk, félelmetes és gyakran riasztó vizuális világának jelen megtestesülése, amit a csapat cover art-nak választott. Úgy gondolom, hogy Beksinski művészete a megtestesült "nemlét", amihez a hivatalos honlap minimalisztikus aláfestő zenéjénél nem létezik erősebb audiális behatás a lélekre. A képeit mégis szinte minden esetben egy-egy death, brutal-death csapat találja meg magának. Mint már említettem nincs ez másként most sem.

 Az Evolving Towards Extinction a 2001-ben alapított banda harmadik nagylemeze, ami tizenegy kíméletlen pusztulattal támadja meg a hallójáratainkat, kizárólag és határozottan a stílus keretein belül maradva, kerülve minden hangzásbeli, vagy téma, szerkezetbeli elhajlást a nagykönyvben megírt recepttől. A tempó szélvészgyors, a számok ezer témával és váltással tekerednek a nyakra és nem engednek a szorításból bő 51 percen keresztül, ami azért ebben a zenei közegben már bizony tud fullasztó lenni. A stílusnak megfelelően a tételek szinte egyáltalán nem különülnek el, a szerkezettelenség eredményeképpen kapaszkodót a színtiszta pusztítás önfeledt ünnepén kívül, vaj mi keveset találhat benne az egyszeri hallgató. Szerencsére a lemez közepe felé megjelennek olyan málházósabb részek is, amik képesek egy-egy pillanatnyi lélegzetvételhez engedni, így összességében a srácok bele tudtak vinni egyfajta ívet ebbe az 51 percnyi darálásba. Ami mindenképp szimpatikus, hogy a nem túlerőltetett szólókkal jól bánnak, a megfelelő pillanatban, előkészítve és nem agyonnyomva jelennek meg. A hangzás természetesen kristálytiszta, szintén a stílusnak megfelelően patikamérlegen kiszámolt arányokkal, ami élvezhetővé és érthetővé teszi a végeredményt de pontosan emiatt egy kicsit az arctalanságba is taszítja azt.

 Számomra a Near Death Condition nem hozta közelebb a stílust, semmi olyat nem tett le az asztalra, ami kiemelné őket a nagyok árnyékából. Ettől függetlenül tagadhatatlanul profi és a maga nemében korrekt lemez az Evolving Towards Extinction, amit az Immolation, Suffocation, Cannibal Corpse, korai Cryptopsy, Deranged, Cattle Decapitation, vagy a magyar megboldogult Cavum (és lehetne sorolni napestig) csapatok hívei csalódás és meglepetés nélkül bevállalhatnak.Near_Death_Condition_Evolving_Towards_Extinction_2014
Kiadó:
Stílus:
Brutal Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Words of Wisdom
2.Between the Dying and the Dead
3.Intelligent Design
4.Pandemic of Ignorance
5.Praise the Lord of Negation
6.The Anatomy of Disgust
7.Anagamin
8.Evolving Towards Extinction
9.Vertigo
10.Communing with Emptiness
11.Nostalgia for Chaos
Írta:
emp
2014. június 9., hétfő, 09:23
Facebook:
Koncertek
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render