Defying
Nexus Artificial (2014)
A lengyel Defying 2008-ban alakult és néhány demót követően nemrég dobták piacra bemutatkozó nagylemezüket, Nexus Artificial címmel. Ami egy koncept album és az emberiség fejlődésének történetét, illetve olyan témákat boncolgat, mint „egyedül vagyunk-e az Univerzumban?”. Szóval itt egy jó kis "ufós, ikszaktás” sztori! :D
Sajnos csak egy papírtasakos promot kaptunk a bandától, pedig a fotók alapján kifejezetten impozáns a limitált kiadású CD.


Sebaj, mint mindig, ezúttal is a lényeg belül lakozik!
A srácok önmagukat progresszív post-metal zenekarként definiálják, ami fedi is a valóságot. Az általuk játszott muzsika sötét tónusú, szerzeményeik általában lassan építkeznek, inkább szellősek, mint tömények, de amikor belelendülnek, akkor tudnak ám zúzni is.
Előszeretettel alkalmaznak hangmintákat, a 10 tételből három azokra épülő átvezető. Pontosabban csak a Ningma tekinthető annak, a másik kettő pedig keretként funkcionál.

Kimondottan vészjósló, már-már félelmetes nyitány a Demiourgós. Kozmikus, space-es zúgás-búgás, beszédfoszlányok, szakadozott kapcsolat. Amiből kibontakozik a „we’re not alone” mondat. A Newborn Sun hallatán aki jártas a polák rock/metal világában, kapásból meg tudja állapítani, hogy itt biza egy lengyel társaság zenél. Lebegő gitárok, erőteljes, de nem túl sűrű dobolás, szépen kivehető basszusgitár. Aztán amint belép a vokál, a zene is besűrűsödik. Felütik fejüket a doomos, deathes riffek, majd megtördelt ritmusokkal operálnak. Hogy a végére újra lágyabb mederbe terelődjön a történet, akusztikus gitárral, vonósokkal, és a háttérből épphogy kihallható tiszta énekkel. És egy szép, dallamos gitárszólóval. A konga hangjaival úszik át a nóta a következőbe. Bár gyakorlatilag nulla a párhuzam, mégis minden egyes alkalommal a Black-Out V.V.V. lemeze ugrik be a perkás témák miatt. A Portraits egy újabb vokális megoldással színesíti a palettát, szövegmondással kezd, majd hamar átvált a már megismert hörgésbe. Ezen a téren érzem úgy, hogy  van még hová fejlődnie a csapatnak. Ugyanis az 50 perces korong szinte egyetlen megjegyezhető, fogós énektéma/dallam nélkül folyik keresztül az emberen. A Prayers és a Mismatch némi női vokált/narrációt is rejt, de elég kis dózisban adagolják a jót…Pedig adhattak volna nagyobb teret a hölgynek! Vagy Piotr használhatta volna többet a tiszta hangját…
De hátha legközelebb efelé mozdulnak el!


Zeneileg viszont nem igazán lehet fogást találni a Nexus Artificial-ön.
Tartalmazzák az olyan, honfitárs bandák érzés-és dallamvilágát, mint Votum, Believe, korai Riverside, stb.
Minőségi cuccos, na!

Debütálásnak tökéletes, de biztosra veszem, hogy fognak még ők ennél emlékezetesebb lemezeket is készíteni!
Addig viszont teszteljétek a Nexus Artificial dalait a zenekar bandcamp oldalán, ahonnan le is tudjátok tölteni az albumot.

Defying_Nexus_Artificial_2014
Kiadó:
Stílus:
Progos post metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Demiourgós (02:19)
2.Newborn Sun (09:36)
3.Portraits (07:32)
4.Prayers (05:50)
5.Mismatch (05:16)
6.Imitation (07:10)
7.Ningma (00:44)
8.Anaesthesia (04:24)
9.Suppression (06:13)
10.Ab originis (00:54)
Írta:
oldboy
2014. július 1., kedd, 22:32
Facebook:
Koncertek
Tour of the Dragon Empire 2019
március 24.,
Dürer Kert - Room 041
Steelfactory World Tour 2019
március 27., 20:00,
Barba Negra
Godsmack, Like A Storm
március 28.,
Barba Negra
Keep Floyding
március 29.,
A38 Hajó
Codex Omega European Tour 2019
április 2.,
Dürer Kert
Bullet For My Valentine
április 10.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render