Heboidophrenie
Origin Of Madness (2013)


Nos, még mielőtt a zenekartól kapott cd-vel megmérgeztem volna a lejátszómat, eljátszottam, a gondolattal, hogy vajon mennyi európai, s azon belül is francia death metal-t játszó zenekart tudok számításba venni. – No nem csak úgy akiket egyszerűen meg lehet találni a metal-archives.com-on, hanem ténylegesen is azokat akik hatással vannak és formálják a nemzetközi színteret. – Be kell, hogy valljam – amint az várható is volt - eléggé lehangoló eredmény sikeredett. Ezek után érthetően némi enyhe keserű szájízt éreztem, de hát ez a műfaj már csak ilyen.

Mindezek ellenére a szóban forgó franciahoni – de számomra kimondhatatlan nevű – zenekar azért enyhe mosolyt csalt az arcomra. No, nem csak azért mert ők azt mondják, hogy leginkább a Vader, Cannibal Corpse, Whitechapel, Carnifex, Kataklysm és a This Art Is Murder hatásai voltak leginkább debűtalbumuk megjelenéséért a felelősek, hanem végre egy tényleg jó és dögös hangzással dolgozó zenekart ismerhettem meg személyükben. – Táhat abban megegyezhetünk, már most jó előre, hogy a bordeaux-i srácoknak nem kell szemüket lesúlytva a cipőjük orrát bámulni a soundért.
A tavaly áprilisban megjelent albumon mindössze tizenegy nóta szerepel alig több, mint 37 percben. – Persze ebből jó emberi számítás szerint gyorsan le is vonjuk az albumot nyító intro-t, s a mintegy keretzáró outro-t, s így igazából máris kilenc nóta boldog tulajdonosai lehetünk. Ez így azért elég kevésnek tűnik az üdvösséghez, lévén, hogy mégis csak egy death metal zenekarról van szó. - Akkor mi teszi mégis egyedivé, innovatívvá ezt a francia ötös által játszott zenét?

Nos, a zenekar egyáltalán nem fogja magát vissza az emberi fertő, a brutalitás, a kannibalizmus, az elmebeteg és perverz szexualizmus, de még a hullagyalázás megfestésétől sem. – Az már más kérdés, hogy az ilyen szövegekkel tarkított zene mennyire számíthat kulturális végterméknek, s nem csak az én részemről. Bár a srácok védelmére kelve elég csak kinyítnunk a televiziót…
Miután sikeresen túlléptünk a zenekar által tarkított szövegvilágon nincs is más hátra, mint maga a zene. Már az első dalban a „Heboidophrenie”-ban a nyakunkba kapjuk a stílusra jellemző teljes vokális palettát. A szimpla „Carniflexes” hörgéstől, a pig squeal-ig lesz itt minden. – Talán sokakat már az albumnyító dal rabul fog ejteni, bár nem követem meg azokat sem, akiknek biztos örökre el megy az étvágya az efféle zenétől. – S már itt meg kell említenem, hogy a nóta középrészén hirtelen „berobbanó” basszust, ami ugyan elsőre tényleg letaglózza az embert, de sokadjára az ember kedvét veszi, s hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a nóták szerkezetét is. – De majd úgy is mindenki megtapasztalja.
Azok ellenére, ahogy már az első dal fencsendül, s leszakítja a mezei hallgató agyát a messzemenőkig nem vagyok megelégedve a zenekar teljesítményével. Hiszen nem elég egy hordának dúrvának, brutálisnak lennie (dob és basszus), s csak a „zúzdára” (gitárok) fektetni a hangsúlyt, de egy ilyen színten debütáló bandának technikásnak is kellene lennie. Egyszerűen nem is fér a fejembe, hogy minek ide két gitár, ha csak alig pár szám erejéig adhatjuk át magunkat a szólók élvezetének. pl.:(Feast Of Death, Rotten, Cadavers)

Természetesen ezen az albumon is van személyes kedvenc, mégpedig a lassabb tételek közé tartozó „The Butcher”. Igazi családapáknak való nóta. - Szinte már a lelki szemeim előtt látom, amint az apukák egy jól elfogyasztott ízletes vasárnapi ebéd után elindítják a cd-lejátszót a kávé kevergetése közben a kedvenc fotelükön. – Ugye nincs benne semmi áthallás?!

Konklúzió: A stílus szerelmeseinek valószínűleg kellemes perceket fog majd okozni azok ellenére is, hogy a szövegek terén leginkább csak egy egyszerű Cannibal Corpse kópiával van dolgunk. Persze az is vitathatatlan, hogy a dalok többségében érezni az újkori extrém metal hatásokat. De hiába minden pozítívum, ha sokszor úgy érzem, hogy a zenekar arculata annyira eröltetett, annyira öszínte, mint a Carnifex-é, bár ha nekik ez tetszik, hát lelkük rajta.

8/10.Heboidophrenie_Origin_Of_Madness_2013
Kiadó:
Independent -
Forgalmazó:
- -
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Intro - (00:34)
2.Heboïdophrenie - (03:57)
3.Feast of Death - (03:10)
4.Decay - (04:23)
5.The Butcher - (03:22)
6.Rotten - (03:41)
7.Bonnet M - (03:15)
8.Death to All - (03:57)
9.Morbid Satyriasis - (03:16)
10.Cadaver - (05:02)
11.Outro - (02:37)
Írta:
ZolixiusRex
2014. október 1., szerda, 17:19
Facebook:
Koncertek
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render