J.D. Overdrive
The Kindest Of Deaths (2015)
Ez a muzsika olyannyira betalált nálam a Fémforgács táborban, hogy azon nyomban lecsaptam rá! Pedig a J. D. (aki nem tudná esetleg, a Jack Daniels rövidítése) Overdrive valójában nem talált fel semmi újat, egyszerűen fogta a magába szippantott hatásokat valahonnan a fülledt Délről és azokat dalokba öntötte. Immár harmadik teljes albumukat adták ki a lengyelországi Katowicében székelő arcok, az előzőek is valahol megvannak mp3-ban, de túl sokat nem forogtak nálam. Most azonban így, hogy áthallgattam jobban az újat, kedvem támadna előszedni azokat is.


A négyesfogat tagjai nagy valószínűséggel a Panterán nőttek fel (ami valamennyi southern metalos bandánál kikerülhetetlen alap); ha valakikről, hát róluk simán elhinném, hogy gyerekszobájukat az említett legendás együttes posztereivel tapétázták ki, továbbá azt, hogy amennyiben lenne egyszer Pantera reunion Dimebag nélkül, akkor ezek a csávók egy lengyelországi koncerten simán ott tombolnának az első sorok valamelyikében. Valamikor szerepelt itt a StrenghtCode nevezetű olasz banda, akik egy teljes lemezt megtöltöttek szemérmetlen Tempera utánérzésekkel, de a J.D. Overdrive-nál hála a magasságosnak, szó nincsen szolgai másolásról. Az énekes, Wojciech Kaluza  sem érzi szerencsére sokszor azt, hogy Anselmo urat kéne majmolnia, hanem igyekszik sajátos stílust belevinni a nótákba. Társai pedig megbízhatóan hozzák a betonbiztos alapozást. Emellett a lengyeleknél befigyel már mindjárt az első tételben, a Wreckage Part I-ben egy kis Kyuss feeling. Ez a sivatagba hugyozós stoner érzet még később a Dull Knives And Dead Friends (akár egy akciófilm címe is lehetne, nemde?) című számban ölt különösen testet. A felvezető klipnek a The Fury In Me-t szánták a fiatalok, ami kicsit tán könnyedebb hangvételű dal, de azért kellően bika ahhoz, hogy eladja az anyagot.


Számos olyan elemmel, manírral is operálnak polák barátaink, amelyek három hazai büszkeségünknél, név szerint az Apey&The Pea-nél, Neck Sprainnél és a Grizzly-nél is előfordulnak. Eltökélten menetelnek előre 11 tételen keresztül, pihit csupán a Seeds And Stones című, 1 percet alig meghaladó instru szösszenet enged a hallgatónak. Utána megint jól a földbe taposnak a The Greater Gooddal, ami címéhez méltóan tényleg jóféle southern zúzda. A Demon Days emlékeztet talán legjobban a nagy előd Panterára, amúgy akár a Neck Sprain repertorjában is elférhetne.A sound teljesen méltó ehhez a zenéhez, arányosan és agresszíven dörren meg a hosszúságban 1 órát közelítő anyag. A hangzás még az általam olyannyira kedvelt Raging Speedhorn lemezek soundját is felidézi. A finis felé haladva a Wreckage második része már elődjével ellentétben vokális tétel - Wojciech egész jókat énekel itt. A gitáros, Michal Stemplowski szólóját ugyancsak dicséret illeti. Nem sűrűn engedi el kezét a srác, tehát nem lesz belőle sem új Dime, vagy Zakk Wylde, de hozza az ebben stílusban elvárható kötelezőt.

Egységes színvonalú a lemez, számokat nehezen tudnék kiemelni, mondjuk erre az irányzatra egyébként sem az ide-oda csapongás a jellemző. A Painful Reminder is eléggé közel férkőzött hozzám; esszenciálisan mindent magában foglal, ami a J.D.-nek erőssége. A leghosszabb eposz - ami egyben a címadó is - zárja a korongot. Ez egy kimértebb, doomközelibb kompozíció, jó kis kiakadt üvöltözésekkel és egy kis "hangyafocival" a végén. Tipikusnak mondható zárótétel, amit noha nem látom be, miért kell 10 percig nyújtani, de igazából nem tudok belekötni ebbe sem.

Bár már tele van a padlás az efféle zenékkel, a J.D. Overdrive-on mégsem érzem, hogy izzadtságszagtól bűzlő erőlködés lenne. Tény és való, ők sem az eredetiségükről fognak elhíresülni, de a délies stílus megszállottjainak azért ajánlott a mielőbbi ismeretség kötése velük. Ha netán valamikor erre vetődnének, én biztos vevő lennék mondjuk egy Stonedirttel, vagy bármely stílusbeli, hasonszőrű magyar csapattal közös megmozdulásra tőlük. Az album szép digipackos csomagolásáért ugyancsak jár a piros pont.


J_D_Overdrive_The_Kindest_Of_Deaths_2015
Kiadó:
Stílus:
southern metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Wreckage Part I
2.Crippled King
3.The Lesser Evil
4.The Fury In Me
5.Dull Knives And Dead Friends
6.Seeds And Stones
7.The Greater Good
8.Demon Days
9.Wreckage Part II
10.A Painful Reminder
11.The Kindest Of Deaths
Írta:
Mindenholottlevo
2015. június 30., kedd, 00:37
Facebook:
Koncertek
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
ExtremeNoiseFest 2018
december 29.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Mood
január 4.,
Barba Negra
Caustic Attack Europe Tour 2019
január 13., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render