Boys! Raise Giant Mushrooms in Your Cellar! (2015)


Az Evoke Thy Lords eddig megjelent két nagylemezéről található ismertető oldalunkon. A csapat debütáló korongjáról haragSICK írt, és egy igen magas osztályzattal honorálta az ott hallott teljesítményt. A 2013-as második albumot boymester kritizálta, aki már kevésbé volt lelkes, de az általa adott 7 pont sem nevezhető épp rossznak. Aztán nemrég kaptunk a Solitude Productions-től egy példányt az orosz banda friss opuszából, ami a hosszú és egyben beszédes Boys! Raise Giant Mushrooms in Your Cellar! címen fut.

Elkezdtem tesztelni ezt a zöldbe öltöztetett gombás cuccot, és a kezdő nóta (Damn These Deserts) alapján gyorsan megnyomtam a "vállalom” gombot. Utólag elmondhatom, kissé elhamarkodott döntés volt ez a részemről. Ugyanis a nyitó dal az egyetlen instrumentális szerzemény a lemezen. És a legpszichedelikusabb is egyben. Persze a későbbi számokban is akadnak bőven elszállós részek, utaztatós hangulatok. Meg gyenge vokális megoldások. Amik szerintem sokat rontanak az összképen. A női ének egész pofásnak mondható, de a férfi, elég egydimenziós extrémkedés nem igazán tetszik.
De vegyük sorjában a dolgokat!A kezdés, mint már említettem, kifejezetten meggyőző! Kellemes, lebegős témák, a fuvola frankón helyettesíti az énekhangot. A nóta felénél csapnak bele a húrokba, némi riffelgetés erejéig, de előtte és utána is a pszichedelia játssza a főszerepet. A fuvola előtérbe helyezése miatt nyilván mindenkinek beugrik a Jethro Tull, vagy épp itthonról a Török Ádám és a Mini neve. Mivel mindkét alakulatot kedvelem, így a ruszkik ez irányú törekvését is díjazom. A Betrayer / Lier kongás intrója is fület simogató, aztán a fuvola és a női vokál (ami itt még kimerül az "ááááázásban”) sem tudja megtörni az atmoszférát. Első füleléskor már-már azt hittem, hogy ezúttal egy kvázi instru lemezt csináltak a ruszkik, mert csak nem akart megérkezni az ének. De nem így lett, ugyanis 4:25 körül megkezdi áldásos tevékenységét a hörgős fószer, Alexey Kozlov. Majd kisvártatva a női énekért felelős vendégjátékos, Anastasia Kuzheleva is csatlakozik. A zenekar első lemezén már hallható volt ez a mély hörgés-női ének kombó, csak ott az utóbbi az áriázós stílust képviselte. A Drunken Tales vokál szempontjából váltást jelentett, ott nagyon a háttérbe volt keverve az a morgás-szerű valami. Most viszont újra előrébb került a hörgés, viszont a hölgyemény stílusa nem operába illő, hanem a hippis, okkult rockos formulát hozza.
Hallottam már nála ügyesebb/karakteresebb orgánummal rendelkező énekeseket, mégis jobban tették volna, ha neki adják az énektémák nagyobb hányadát. De nem így tettek, a hölgy csak mellékszereplő a derekasan (ámbár kevéssé érdekfeszítően) hörgicsélő Alexey mellett. A riffek természetesen tipikus, a Black Sabbath-ban gyökerező doom/stoner formulák szerint íródtak. Teljesen sablon dolgokat művelnek a gitárosok, amikor be van kapcsolva a torzító. Szerencsére a lazább, torzításmentes, elszállós témáikban több a kurázsi. Néha óhatatlanul felsejlik a Pink Floyd neve az ilyen mélázósabb szakaszoknál.


A legnagyobb problémám a koronggal mégis az, hogy 7-8 hallgatás után sem tudok visszaemlékezni egyetlen fogós dalra sem. Egy-egy részlet erejéig beugrik valami. Egy jól eltalált ének, vagy fuvoladallam, netán gitártéma. De ez kevés a dicsőséghez!

Leginkább háttérzenének alkalmas az Evoke Thy Lords aktuális műve.
A végig ihletett fuvolajáték miatt kapnak plusz fél pontot!Evoke_Thy_Lords_Boys_Raise_Giant_Mushrooms_in_Your_Cellar_2015
Kiadó:
Stílus:
Pszichedelikus doom/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Damn These Deserts (07:11)
2.Betrayer / Lier (08:21)
3.World Without Me (06:52)
4.I Want to Sleep (07:43)
5.Sky Is Falling (05:17)
6.Human Thoughts as a Weapon (05:34)
7.Time Is a Murderer (04:15)
Írta:
oldboy
2015. július 11., szombat, 10:14
Facebook:
Koncertek
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
Skunk Anansie, Holy Chicks
július 31.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.028 seconds to render