Varang Nord
Fire of the North (2015)
 
 
Viszonylag ritkán találkozik az ember litván bandával és közülük is csak a Skyforger volt képes arra, hogy nemzetközileg olyan nevet szerezzenek, ami a legtöbb underground metal-búvár számára ismerősen cseng. A Varang Nord 2014-ben kelt életre és máris kiadóval a hátuk mögött indulnak neki a világot jelentő deszkáknak. A deszkajárásnak az első lépcsőfoka az idei hatszámos Fire of the North album, ami a covert, a nevet és úgy mindent egybe véve nem nagyon akarja leplezni a viking-folk-metal iránti elkötelezettséget. A származási hely kuriózum jellegén felül egy kicsit értetlenül állok ennek a hirtelen és nagyon gyors támogatottságnak, hiszen a Fire of the North összképében még igencsak távol áll attól a szinttől, ami kiemelné a középszerűség súlyos köd borította fjordjának bal alsó szegletéből a csapatot. Nagyon brutálisan nem lehet csáklyázni a zenekar kicsiny ladikját, hiszen az alapokat elsajátították, az elképzelésük határozott és nem feltétlenül célja a kritikusnak sem, hogy a srácok beboruljanak a jeges vízbe már a vitorlabontás lehetősége előtt. Ha most azt akarnám, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, akkor elővenném a jó zsaru - rossz zsaru szitkom kettősét. Jelen esetben a zsaru helyett legyen stílusosan Jarl.


 
Rossz Jarl: Na, az van, hogy ez itt azért elég harmatos nekifutás. Ennyire konvencionális stílusgyakorlatot csak zseniális dalokkal lehetne felturbózni, de az itt nincs. A gitárt le lehet "ZS"-re hangolni, de az álcázott Maidenes galopp témák nem lesznek többek üres, lejárt és rohadt fárasztó megoldásoknál. Ezen a számról számra tök máshogy kevert tangóharmónika infantilis dallamfoszlányai sem képesek sokat segíteni, akkor sem, ha egyedül ez a hangszer képes a teljes lemezen bármilyen dúdolható, vagy kiemelhető dallamot, hangulatot produkálni. A vokál menthetetlenül egydimenziós, egy hangon elhörgött jellegtelen zaj. A gépdob gyengén kevert, sok hangszíne bántóan "gyári". A teljes produkció arcnélküli stílusgyakorlat. Egyszerűen nem is értem, hogy mit látott ebben egy kiadó. Időpocsékolás.

Jó Jarl: Na, az van, hogy ez nem is olyan rossz első lemez. Minden stíluselem a helyén van, a srácok tudják, hogyan kell a választott zenei vonalon alkotni és egyfajta epikus hangulatot megfogni annak ellenére, hogy ezek a hangulatok még nem annyira kiforrottak. A viking kocsmás csuhajkodást és a csordavokált megfelelően használják. Csak egy-egy alkalommal a dalt szolgálva jelenik meg, így elkerülik az okádék kocsma-viking metal zsákutcáját. Az összhatás egy öngáncsoktól és gyermeki amatőrizmustól mentes, azonban még messze nem izgalmas viking metal bandát mutat be. Első lépésnek megfelelő és a mellékelt ábra szerint elegendő egy kevés bandát felvonultató országban a megelőlegezett kiadói bizalomra. Az összhatás nem teljesen meggyőző, de lehet belőlük valami 1-2 album múlva. Aki szerelmese a stílusnak, kövesse őket nyugodtan.
 
 
Valahogy így fest az összkép. Legyek egyik, vagy másik Jarl szerepben - ami az alapvető hozzá állást befolyásolja -, az összbenyomásom változatlan. A Fire of the North még inkább csak egy kieső viking falu szélén gyújtott tábortüzecske, nagyon nagy hibák nélkül, már ha a középszerűség és a kiemelkedő dalszerzés hiánya nem számít annak. Ismét csak stílusfanatikusoknak.
 
 
Varang_Nord_Fire_of_the_North_2015
Kiadó:
Stílus:
Viking Metal
Értékelés:
 
Pont
: 5.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Дикая охота
2.Эля мужики налили
3.Жертва старым богам
4.Кровь за кровь
5.Огни Севера
6.Сквозь белую пустошь
Írta:
emp
2015. július 18., szombat, 14:19
Facebook:
Koncertek
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render