Odyssea
Storm

pzoltan
2016. július 25.
0
Pontszám
8
Meglehetősen ismeretlen itthon ez a zenekar, pedig többé-kevésbé ismert és kipróbált olasz zenészek hozták össze. A csapat története 2004-re nyúlik vissza, méghozzá arra az időszakra, amikor Pier Gonella (Athlantis, Mastercastle, Wild Steel, ex-Amazing Maze, ex-Labÿrinth… stb) ötleteitől megrészegülten úgy döntött, hogy alapít egy olyan power metal projektet, amiben egyszerre vannak jelen a neoklasszikus és sci-fi hangulatú, elektronikus jellegű elemek is.
A recept sikeresnek bizonyult, ezért Pier, hogy még kiválóbb alkotásokat hozzon létre, összeállt Roberto Tiranti (szintén egykori Labÿrinth tag) énekessel. Egyéb zenekari elfoglaltságaik miatt akkor végül nem fejezték be a művüket. Tizenegy hosszú esztendő után azonban ismét összedugták a fejüket, hogy immáron több mint egy évtizednyi idő után végleges formába öntsék az „új” szerzeményeket, amelyeket olyan borzasztóan sok vendégzenésszel rögzítettek, hogy a mindenki felsorolásával meg sem próbálkozom.
 
Az album elődjéhez képest kissé modernebb megszólalással rendelkezik, emiatt érződik, hogy az eltelt 11 év alatt a szerzők több tekintetben is megváltoztak. Aki azonban ismeri a korábbi, Tears in Floods címen megjelent lemezüket az odafigyelve bizonyosan fel fogja fedezni a két alkotás közötti párhuzamot. Hiába, no az alma nem esett messze a fájától!
Elsőre talán kissé furcsán hat a No Compromise lehangolt gitáros döngölése, ám mégis hamar a hallgató szívéhez (füléhez) nő. A folytatásban felbukkanó Anger Danger már inkább egyszerű kivitelezésű, de az elhangzó (operás) refrénje révén fülbemászó, sodró tempója kereszttüzében pedig igazán energizáló.
Ezek a tételek egyfajta rejtélyes, sötétebb hangulatú lemez képét festik le, ezért nem igazán értem, hogy a Galaxy, hogyan illik bele az album világába. A többihez képest túlontúl vidám, persze ettől függetlenül továbbra is színvonalas szerzemény, eltérősége miatt azonban megtöri a gondosan felépített hangulatot. A csapat nem feledkezik meg az első lemez rajongóiról sem, a Freedom és a Storm tételekkel éppen rájuk gondoltak, hiszen ezekben egyértelműen a Tears of Floods hatása érvényesül. Szép munka!
Az albumon bónuszként helyet kapott a Fly 2015-ös változata, illetve a No Compromise egy alternatív verziója is. Nem fukarkodtak a hallgatnivalóval!

Storm by ODYSSEA „Storm” new CD 2015.
További érdekesség, hogy az album szinte egészét „házon belül” készítették el, hiszen a stúdiós munkálatokért teljes mértékben Pier Gonella úr volt a felelős! Valóban sokoldalú tehetség!
Egyébként pedig éppen miatta, az ő egyénisége miatt válik ilyen kiváló, színes alkotássá ez az album. Pier ugyanis nem csak figyelemreméltó gitárhős, de egy zseniális érzékkel megáldott dalszerző is, aki a különböző stílusok vegyítése révén képes változatos, egyedi megközelítésű power metal muzsikával előállni.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.