Haze of Summer
Znoi (2017)
A Haze of Summer története 2016-ban indult az oroszországi Podolskban. Nikita Druzhinin először egyszemélyes projektként indította be, de viszonylag hamar megtalálta társát Alexander Klaptsov (Grace Disgrace, Bestial Invasion) személyében és megkezdődött az érdemi munka. A terv szerint a fő csapásirány a black metal lett volna, ám a végeredmény ennél jóval szélesebb spektrumot ölel fel.
A lemez rögzítése során olyan arcok sorakoztak fel a duó mellé, mint Andrey Ishchenko (Arkona), Belf (Izmoroz), Ilya Rizaev (Logic Event), Rodion Lubensky, Gosha Yankovsky és Alexander Vorobiev (mindketten Voice of Omeriki).


Hat szám majdnem harmincnégy percben, ráadásul valamiféle - meg nem erősített - koncepció nyomán. Miből is gondolom? Igazából az album címe (Znoi/Зной - hőség) és a dalcímek (a hónapok) utalnak valami ilyesmire.
Igazából nem is tudom eldönteni, hogy zeneileg mennyire valósul ez meg…
Az viszont biztos, hogy a fagyos black metal meg a hőség és a tavaszi/nyári hónapok (számomra legalábbis) nehezen jönnek össze papíron. Bár Oroszországban ki tudja, hogy mennek a dolgok...


Az biztos, hogy már a nyitó March megfelelő hangulatba hoz, és rögtön meg is mutatja, hogy jóval többről van itt szó, mint fekete fémről. Sőt, talán az van benne a legkevésbé. Érzek benne heavy metalt, egy kis szimfonikus és folk metalt kicsit post metalos hangulatokkal megbolondítva.
A másodikként érkező, a lemez leghosszabb tétele címet is elnyerő April - amiben az Arkona-s Lazar is vendégeskedik - az anyag azon tétele, amiben talán leginkább és a legfrappánsabban keverednek a metalos (doom, death, black) és a post rockos elemek. Kicsit mondjuk el is tudom veszíteni a fonalat a hossza miatt, viszont az utolsó másfél percre egy sci-fi filmeket idéző közjáték után felpörög annyira, hogy átlendüljünk a májusba (May), ami meg ilyen hagyományosabb, szimfonikusabb megközelítésű, direktebb instrumentális darab. Még a tatabányai Cross Borns Kalandozás Középföldén lemeze is beugrott róla.

A June-ra klip is készült, ami a szöveggel és az amúgy is nagyon kerekre sikerült dal hangulatával is nagyon összhangban van. A July-nak a harmonika miatt van egyfajta oroszos hangulata. (Felidézi kicsit az általános iskolai oroszórákat…). Igazság szerint ezt tartom a lemez legkiemelkedőbb darabjának, hangulat és dalszerzés szempontjából is, illetve ebben van találni a legtöbb fogódzót, ha a hagyományosabb metal felől közelítünk.
A szöveges videóval megtámogatott August kezdése engem a Dying Wish korai dolgaiban hallható billentyűs témákra emlékeztet. De ebben simán hallom a göteborgi dallamos death témákat, a galoppozós heavy metalt a pagan dolgokkal vegyítve.


Érdekes fél órányi hallgatnivalót nyújt a Haze of Summer bemutatkozó, kizárólag digitálisan elérhető anyaga. Bár jól kidolgozott a hat dal, az egész anyagnak megvan a tipikus orosz hangulata is, mégis van egy kis hiányérzetem. Nehéz megfogalmazni, de kicsit talán azt érzem, hogy még dolgozhattak volna még rajta, hogy kerekebb legyen, itt-ott a kevesebb néha több elvét szem előtt tartva egy ütősebb lemez is lehetett volna, bár akkor viszont lehet, hogy épp a hangulat veszett volna el… tudja.
Bemutatkozásnak azonban több, mint biztató. Hallgassátok meg!


Haze_of_Summer_Znoi_2017
Kiadó:
Stílus:
Post-Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.March
2.April
3.May
4.June
5.July (Anno 2205)
6.August
Írta:
9000Sanyi
2017. október 25., szerda, 11:36
Facebook:
Balthazaar 2017. november 1., szerda, 08:46
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 305
Válasz 9000Sanyi üzenetére:

Ők találtak meg minket. :-)


Ne már... :-D
--
Stay mötal! - Adopt a goat like Baphomet! :-p
9000Sanyi 2017. november 1., szerda, 07:03
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1745
Válasz Balthazaar üzenetére:

Huh... Ha találsz még ilyeneket, jöhet. :-) (yes)


Ők találtak meg minket. :-)
--
9000Sanyi
Balthazaar 2017. november 1., szerda, 06:32
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 305
Huh... Ha találsz még ilyeneket, jöhet. :-) (yes)
--
Stay mötal! - Adopt a goat like Baphomet! :-p
Koncertek
Jethro Tull - 50th Anniversary Tour
január 19., 20:00,
Kongresszusi Központ
Midnight Ghost Tour 2019
január 27.,
Dürer Kert - Room 041
Blackened Mysticism Fesztivál 2019
február 16.,
Kaptár Klub
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.078 seconds to render