Hamferð
Támsins Likam (2018)


    Ritkán utazom hosszú időn keresztül, de most pont úgy alakult, hogy egy ilyen esemény egybe esett a feröeri Hamferð zenekar második nagylemezének alaposabb megismerésével. A rendkívül enyhe téli idő, ami a komoly fagyok tisztasága és fehér takarója helyett a csendes, nyálkás enyészetnek ad teret, valamint az elsuhanó, vissza nem térő képek különleges hangulatot tudnak teremteni. Szürke homályba takaródzó pusztaságok, halottnak tűnő erdők váltakoznak a nedvességet magába szippantó, jellegzetes illatú beton áradattal. Imádom az ilyen lehetőségeket némi merengésre, amihez keresve sem találhattam volna alkalmasabbat a friss kiadványnál. Persze a sziget felfelé ívelő futball karrierje épp annyira valóságos, mint doom nagyhatalommá válása, de tagadhatatlan sznobsága és művészkedése ellenére is nagyon nehéz ebben a borongós háromnegyed órában hibát találni. A pályafutását tehetségkutató megnyerésével kezdő (Wacken Metal Battle, 2012) ifjú brigád hazájának fővárosából származik (Tórshavn), mely nevében is magában viseli a skandináv mitológia egyik közismert szereplőjét. Az egyébként aprócska, de gyönyörű város konkrétan „Thor kikötője”-ként fordítható le, ráadásul még címerében is a hős egyik jellegzetessége, cseppet sem hétköznapi kalapácsa látható.
    Ezek alapján adná magát, hogy úgy vessék bele magukat az északi mitológia adta lehetőségekbe, mint ahogy mi ugranánk fejest a plasztikai sebészek rémálmaként megjelenő, természetesen dús keblű hölgyek fojtó, de kihagyhatatlan ölelésébe. A Hamferð mégsem ezt teszi, a tagadhatatlanul vulkánüledék lakó népek (pl. Izland) által nyújtott egyedi hangulatot az érzelmek, a mindennapi kétségek és tragédiák fűszersójában forgatják meg, melynek nem lehet más a témája, mint a szigetet körbe ölelő tenger és annak hatása az ott élő emberek sorsára. A sziget benépesedését, úgymond lakottá válását elősegítő bálnavadász évszázadok és a ma már leginkább barbárnak tűnő hagyományok (tömeges cetvadászat és mészárlás annak ellenére, hogy már kevésbé fogyasztják élelmiszerként) beépültek az itt élők személyiségébe, ami egy olyan hozzáállást vált ki a végtelen vizek iránt, melyet mi, szárazföldi patkányok kevésbé tudunk megérteni. A zenekar tehát nem egy komplett mitológiai világhoz kapcsolódik, hanem saját identitásához nyúl, mely nem a pogány istenségeket, pusztán a szigeti élet nehézségeit hivatott bemutatni. Egyértelműsíti ezt a feöreri nyelvhez való ragaszkodás, a zenekar helyi hagyományokhoz, történetekhez kapcsolódó elnevzeése (Hamferð – halott, eltűnt tengerész jelenése szellemként, bolyongó lélekként). Korábbi anyagaikban (Vilst Er Sidsta Fet EP, Evst lemez) sem zárkóztak el a veszteség, a gyász témakörétől, mely most is fő elemként vezet végig minket a lemezen. A méltósággal viselt, az élet részeként kezelt, mégis csontig ható fájdalom megjelenítésében a zenekar a tökéletesre törekedett debütálásán, most pedig még közelebb került céljához a Támsins Likam segítségével, melyre óriási változások, stílusbeli újítások most sem igazán kerültek. A tapinthatóan egyedi hangulat, valamint Jón Aldará (Clouds, Barren Earth) hol Opeth lemezekre emlékeztető velős hörgése, hol émelyítően érzelmes, simogatóan depresszív éneke biztosít annyi változatosságot, hogy ne váljon unalmassá a vértől vörös tengerpart bámulása.

 
    A John Egholm, Theodor Kapnas gitáros páros által feljátszott témák is emlékeztetnek időnként Mikael Åkerfeldt muzsikájára, de progresszív megközelítésük kiapad néhány tördelt ritmus megjelenésében, a maradék pedig a végtelenül türelmes death/doom pengetések táborát gyarapítja. Izgalmasabb ennél Remi Johannesen dobolása, aki megmutatja, hogy lassan is lehet érdekesen játszani. Ísak Petersen basszusa gyakran követi a gitárokat, nem nagyon kalandozik, ő a súlyt hivatott prezentálni mélyen megdörrenő hangjaival. A tiszta, finom játékra éppúgy alkalmas hangzás különösen kedvezett Esmar Joensen billentyűinek, aki végig ott lebeg a dalok felett, akár az érzelmek, a kísértetek, a kétség és bizonytalanság. A kemény gitárok nélküli részek ennek a hangzásnak köszönhetően tudnak igazán hatásosan szétterülni a ködbe burkolódzott pusztákon, visszhangzani a havas lejtőkön, a szél hátára ülve terjedni a végtelen vizek felett. A történetileg az Evst előtti időkben játszódó, egymáshoz lazán kapcsolódó dalok íve könnyedén érzékelhető, a drámai csúcsok, küzdelmek és a beteljesült végzet hullámai egyre erősebben ostromolnak minket. Eközben az egész lemez keretet is kap a két leghosszabb tétel, a Fylgisflog és Vápn í anda formájában.


    Komplex, alaposan átgondolt, művészi kivitelezésben érkezik el a csapat második nagylemeze, ami nemcsak hangulatban, de érettségben is hozzátett valamennyit a remek debütáláshoz is. Óvatosan bánik az idővel, amennyit azonban búslakodásra szán, azt alaposan ki is használja a Támsins Likam, úgyhogy ennek megfelelően közelítsetek hozzá. Ugyan év elején még balgaság lenne ilyesmiben gondolkodni, de azért felmerült bennem a lehetőség arra, hogy már most megkaptuk 2018-ban a death/doom vonal egyik legfinomabb csemegéjét. Reméljük azért, hogy bőven lesz még mivel foglalatoskodnunk a közeljövőben is.


Hamfer_240_Tamsins_Likam_2018
Kiadó:
Stílus:
death/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Fylgisflog
2.Stygd
3.Tvístevndur Meldur
4.Frosthvarv
5.Hon Syndrast
6.Vápn I Anda
Írta:
boymester
2018. január 14., vasárnap, 15:51
Facebook:
boymester 2018. szeptember 29., szombat, 12:31
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3734
Kis kiegészítés egy remek élő felvétellel:


--
Youtube csatorna
Weide 2018. január 14., vasárnap, 17:06
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 1104
Tegnap este a bekómálásom előtt, hulla fáradtan elkezdtem megfülelni a lemezt és wow! Nem kicsit ejtette le az államat. Felírtam magamnak, mert ez a gyöngyszem még megkövetel pár jobban odafigyelős, elmélyedős meghallgatást. A kritika meg remek, mint mindig. \m/
Koncertek
Jethro Tull - 50th Anniversary Tour
január 19., 20:00,
Kongresszusi Központ
Midnight Ghost Tour 2019
január 27.,
Dürer Kert - Room 041
Blackened Mysticism Fesztivál 2019
február 16.,
Kaptár Klub
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.139 seconds to render