Pig's Blood
Pig's Blood

farrrkas
2018. február 8.
0
Pontszám
7.5

A lengyel Godz ov War Productions jóvoltából jutott el hozzánk az amerikai (Milwaukee) Pig’s Blood debütáló lemeze. A megmosolyogtató bandanév, a bárgyú borító, valamint a négy zenész röhejes álneve (pl. Horrible Person, Infernal Scumbag… stb.) mögött valójában meglepően komoly, kriptaszagú death metalt találunk, méghozzá nem az ártatlan fajtából. Igencsak felbőszült, rusnya, hullaház menti örvényeket gerjeszt az itt hallható tíz nóta a maga ideális 36 percében.

Az amerikai disznóölő brigád tagjai biztosan nagyon szeretik a Carcass első két lemezét, az Incantationt, de az Autopsy sem áll tőlük távol, sőt még a Necrophagia nevét is érdemes megemlíteni. Ezzel talán van némi elképzelése az embernek arról, hogy milyen irányból közelítsen a koronghoz. Azonban igazságtalan lenne a nagy elődök másolataként leírni Disznóvéréket. A debütáló lemezen, ha nem is elsőrangú, de kellően bestiális death metal hallható. Az anyagon felfedezhetőek a blackened death metal fojtogató témái, amelyeket időnként kereszteznek a hagyományos iskola középtempójú, kétlábgépes lánctalpai. Főcsapásként azonban vérben tocsogó, belsőségektől bűzlő csatorna-felgőzölgésekre, a húrok helyett beleken pengető halálfém-gitározásra és gurgulázó hörgésre/vérfröcsögésre kell felkészülni.

Az album hangzása nem biztos, hogy csak azok számára lesz hívogató, akik szívesen mártóznak nyakig a fertőben, de mindenképpen a stílus ádázabb képviselői iránt érdeklődőket szólítja meg. A Dead Congregation, Cruciamentum vagy Adversarial kedvelői is nyugodtan tehetnek egy próbát ezzel a lemezzel, mert valahol félúton érzem a Pig’s Blood death metalját a korhadt koporsókból kiszűrődő féregráta melléknyúlvány és a veszélyes, végzetes blackened death alműfaj között. A felsorolt zenekarok szintjét nem érik el az itt tálalt ötletek, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy unalmas stílusgyakorlat hallható ebben a bő félórában. A The Age of Endless War dallamai, témái például kifejezetten jók, megjegyezhetőek, ahogyan a Torches of War and Retribution földbedöngölő taktusai is tetszetősek. 

<a href=”http://godzovwarproductions.bandcamp.com/album/pigs-blood”>Pig's Blood by PIG'S BLOOD</a>

A veszedelmesnek titulálható gitárjáték fontos eleme az anyagnak, ugyanis az a baljós hangulat, ami így megteremtődik, rendesen felkorbácsolja a dalokat. Amikor a zenének (és nem a szövegeknek) betudhatóan az ember lelki szemei előtt kicsavart holttestekkel fedett mező jelenik meg, amelyet a fertőzést hozó szél szaggat ízekre, akkor tudni lehet, hogy a műfaj megkapja az őt megillető „hátborzongató” titulust. Vegyük egy pillanatra a népszerű Cannibal Corpse-ot, akiket maximálisan tisztelek, de a zenéjük már nagyon messze áll bármitől, amit félelmetesnek vagy hajmeresztőnek tudnék nevezni, holott régen nagyon komoly és horrorisztikus vizuális élményben részesítettek (egészen addig, amíg be nem állt a rutinmunka). Amit a floridai veteránok játszanak, az már-már barátságos, otthonos, hétköznapi, azzal együtt, hogy minőségi. Azonban én szeretem, ha egy death metal lemeztől végigfut a hideg a hátamon. Éppen ezért, lehetnek ezerszer jobb, tapasztaltabb zenészek a Cannibal Corpse tagjai, én mégis többre értékelek egy olyan albumot, amely a death metal műfaj személyiségének újraépítésében fontosabb szerepet tölt be, ahogyan ez a lemez.

<a href=”http://godzovwarproductions.bandcamp.com/album/pigs-blood”>Pig's Blood by PIG'S BLOOD</a>

Nem mondom, hogy bármit is feltalált volna a Pig’s Blood nevű kompánia, de az biztos, hogy ha zenéjük festék lenne, azzal csakis sötét hangulatú, beteg festményeket lehetne készíteni, ami már önmagában feltételez egy felépített hangulatot. A nem ritkán felbukkanó jó témák további fél ponttal emelik az album értékét.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.