AllSuckAll
Isten gyártó gép

(Szerzői kiadás • 2018)
oldboy
2018. március 3.
0
Pontszám
9
Nem gondoltam volna, hogy egyszer olyan lemezről fogok írni, melyen egy, az „én kis falumból” származó zenész játéka is hallható. Szerencsére most ez is megtörtént! Lévén nemrég megjelent az egri AllSuckAll (ejtsd: Álszakáll) bemutatkozó korongja, a dobok mögött Ficzere Tibivel, aki bizony „földim”. 🙂
Maga a zenekar nem kezdő muzsikusokból áll, ergo senki számára sem lehet meglepő, hogy nagyon odatették Isten gyártó gép címre keresztelt debütáló albumukat.
A 13 dalos, majd’ 50 perces lemez gyakorlatilag egy slágergyűjtemény!

Azzal együtt, hogy nincs egy szál lírai, balladisztikus nóta sem a CD-n, hisz az összes szám erőteljes, de roppant fogós rock/metal esszencia.
Ráadásul Sohajda Péter (Sohi) olyan hangzást kreált a Standing Waves Studio-ban, hogy sok külföldi sztárbanda megirigyelhetné! Brutál jól és természetesen, organikusan szól minden hangszer, tökéletesek az arányok.
Persze mit sem érne a patent hangzás kiváló dalok nélkül!
Hál’ istennek ez esetben azokból sincs hiány!
Ha csak annyit mondok, hogy Álszakállék simán fölveszik a versenyt az olyan, ismert hazai zenekarokkal (Nomad, Road, Ørdøg, Tankcsapda) akikkel már koncerteztek, vagy épp koncerteznek, akkor finoman fogalmaztam.
Tehát nem csodálkoznék rajta, ha rövid időn belül komoly ismertségre/elismertségre tennének szert. Hátha ehhez minimálisan én is hozzá tudok járulni ezzel az ismertetővel…

A kezdő Mindig rögtön nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen zenében utaznak a srácok. Horzsoló gitárok, energikus dobolás és Fonád Peti férfias orgánuma, könnyen rögzülő dallamai. Külön öröm számomra, hogy hallhatóan nagy hangsúlyt fektetnek a háttérvokálokra is. Ebből a szempontból egyből a Black-Out ugrik be. A Csányi-tesók híresek voltak arról, hogy Kowa mögött komoly háttérmunkát végeztek. Az Árral szemben speciel nem lógna ki a Black-Out Szabadlábon című lemezéről sem. És itt az is kiderül, hogy Peti a grunge-ban, leginkább Layne Staley által használt nyújtásokat („mekegős éneklést”) is előszeretettel alkalmazza. Mint ahogy Sohi a Shapat Terror-ban. De említhetném a nemrég szintén új nagylemezzel jelentkező Aebsence énekesét, Budai Pétert is.
Ha valaki az Az-ról eddig csak stephen king-i értelemben gondolkodott, akkor fülelje meg gyorsan a 3. nótát.
Hatalmas!
Akkora rocksláger, mint a ház!
Az egyik abszolút kedvencem a lemezről!

Székesi István
és Gyöngy Bence akkora riffeket, groove-okat eregetnek ebben, meg a többi dalban is, „mint állat”. Hogy Peti szófordulatával éljek, a némileg Tankcsapdás Az ami feldobból.
Mely tételben Blöndie Süxxx basszustémái szintén ülnek. Végig frankón alapoz, de nem bánnám, ha többször kerülne az előtérbe, mint mondjuk ebben a dalban!
A Hegyeken túl legalább akkora sláger, mint az Az!
Peti bizonyítja benne, hogy ha akar, tud ő Anselmo-san is vokalizálni.


A címadó, a refréntől eltekintve elég Ørdøg-ös. Egyébként Peti hangszíne olyan, mintha Vörös Andrist, Trócsányi Gergőt (Hollywoodoo) és Staley Mestert keverték volna össze a torkában.
Sok lemeznél előfordul, hogy az erősebb dalok az elején elhangzanak, aztán féltávtól kicsit leül, ellaposodik a produkció. Na, itt nem ez a helyzet! A Te vagy, a Tengerfény és a Megáll a szél újabb csúcspontok! Olyan zsíros riffeket/grúvokat tolnak Öcsiék, amikhez foghatót anno a Born33 (majd Cyborn), vagy épp a Strong Deformity csapatott a fénykorában!
A Tengerfény verzés tördelései és a legszebb Black-Out-os hagyományokat idéző refrénje telitalálat! Peti pedig tökéletesen építi fel az énektémákat, játszik a dinamikával.
A Megáll a szél riffelése akkora stoner/sludge/doom őrület, hogy ihaj!
A gitárszólók minimalisták, leginkább díszítő jellegűek, de ez így is van jól. Ehhez a fajta muzsikához nem illenének a virgák.
A hátra lévő nóták ugyancsak színvonalasak, az Ott dübörög benned leállós része a Tool és a Deftones nevét is eszembe juttatja. Nem mellesleg Tibi nagyot dobol benne!
A dalszövegek szintén rendben vannak. Azok sincsenek túlbonyolítva, könnyen lehet azonosulni a sorokkal. Nyilván 1-1 közhely becsúszik. De melyik zenekarnál nem?


Összességében egy nagyon erős lemezt tett le az AllSuckAll az asztalra.
Kevesen játszanak hazánkban ilyen kemény, tökös, de emellett kifejezetten dallamos, slágeres rockzenét. Megérdemelnék a sikert! Én mindenesetre drukkolok nekik!

u.i.: Ha mondjuk az FM7 zenei szerkesztője lennék, sűrű rotációban elkezdeném játszani az AllSuckAll dalait! 




Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.