Brant Bjork
Mankind Woman (2018)

A Kyuss zenekar alapító tagjaként ismertté vált énekes, dalszerző, multi-instrumentalista zenész és producer Brant Bjork (Kyuss Lives!, Vista Chino, Fu Manchu, Fatso Jetson, Mondo Generator, Ten East, stb.), - akit nyugodtan nevezhetünk a desert rock műfaj koronázatlan királyának - nemrégiben megjelent albumán, a tőle megszokott sivatagi party-jam hangulatot kapjuk.
 

Mankind Woman
című tizenkettedik albuma egy könnyed lélegzetű, 11 számos, 38 perces ultra-funky fuzzokon folyó delejesen kábult anyag, mely hangzásilag a '60-as, '70-es évek zenei feelingjébe nyúlik vissza, ezáltal is tovább éltetve e dicső kor stílusát. A lemez egyfajta "retro" album, amin a desert rock guru leginkább a kortárs hangzásbeli minőségre hajtott, a jazz, a blues, a funky és klasszikus, valamint a desert rock jó ízű, erős keverékét alkalmazva. Dalszövegei tekintetében (kissé elrugaszkodva a világbékétől) most még mélyebb témákról beszélhetünk, melyek napjaink társadalmi és személyes problémáit, az elit képmutatását, a rasszizmust, a szexizmust, valamint a békéért és az egységes szeretetért vívott mindennapos küzdelemét mutatják meg.


Ez érződik ki új albuma nyitásaként szolgáló, a stílusilag kötetlen, de annál jam orientáltabb Chocolatize minden kétséget kivárva Hendrix-i érából táplálkozó dalából és az azt követő Lazy Wizards, valamint Pisces számának szellősre vett hippi/klasszik rock szárnyalásaiban. A negyedik tételeként hallható Charlie Gin kellemes garázs vintage riffei remekül felpörgetik az lemez hangulatát. A címadó, Mankind Woman pszichedelikus rhythm and blues alapokon nyugvó sziklás kövülete erre csak rátesz egy pluszt, amit szinte átmenet nélkül követ Swagger And Sway improvizatív boogie-woogie tánca. A Somebody egy laza funky "low-rider" autókázás, ami után kis pimasz (Low Desert Punk), pattanásos punkos beütéssel a Pretty Hairy és a beat-funkyra hajazó Brand New Old Times rövidke zötykölődése jön. Valami hasonszőrű, bár tempóilag visszafogottabb témán mozog a Hair rock musicalbe is beillő 1968, és a záró, delejesen vibráló, a lemez leghosszabb dalának számító Nation Of Indica kozmikus jam kombója.


Azt hiszem, nem igazán kell túl misztifikálni a desert guru ezen albumát. Minden itt van, ami tőle megszokott (elvárt). Multinacionálisan hozza a sivatagi éra, a funky, a blues, a jazz és a szivárványos boldogságtól leszállósabb improvizatív világbéke hamisítatlan érzését. Apropó világbéke… hogy e nóták mennyire járulnak ehhez hozzá? Ezt mindenki maga döntse el, mint ahogy azt is, hogy ez az "eszme" neki mennyire is fontos. Az biztos, a Mankind Woman kellemes pillanatokat szerez mind vezetés, mind egy sör melleti lazulás, vagy egy jó dugás közben.
 
Brant_Bjork_Mankind_Woman_2018
Kiadó:
Stílus:
desert rock, psychedelic rock, R&B, funky-blues
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Chocolatize
2.Lazy Wizards
3.Pisces
4.Charlie Gin
5.Mankind Woman
6.Swagger And Sway
7.Somebody
8.Pretty Hairy
9.Brand New Old Times
10.1968
11.Nation Of Indica
Írta:
Armand
2018. szeptember 25., kedd, 19:49
Facebook:
Koncertek
The Resist Tour 2018
december 12.,
Tüskecsarnok
The Dead Daisies, Gépmadár
december 12., 20:00,
Barba Negra
Kalmah, Vreid, Slegest
december 14.,
Dürer Kert - Room 041
Kingmaker Tour
december 18., 20:00,
Barba Negra
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render