Stvannyr
Secrets of the Runes 'EP

(szerzői • 2018)
Armand
2018. október 1.
0
Pontszám
7
A Stvannyr a kortárs, multi-instrumentalista zenész Csarnogurszky István (Realm of Wolves, Black Hill, Silent Island, musicformessier) gitáralapokra épített dark-folk, atmoszférikus, ambient metal projektje. Secrets of the Runes című bemutatkozó kislemezének varázslatos, meditatív szálakon futó zenei világához a „nordikus” északi puszták hideg szépségét, és népzenei alkotásait hívta ihlető segítségül.

Ez egy olyan misztikus, belső hangon megszólaló zenei világ, amelyre kiüríthetjük elménk mindennapi rohanását, feltöltődhetünk a tiszta, éteri hangok hullámzó vibrálásaiban, mint, ahogy azt a The silnet island nyitó tételének légies lebegéseiben is tehetjük. A Wilderness Chant többszólamú, középkori hangulatkép alapokra építkező, amolyan dallamkabátokat egymásra adó gitártémái, és az őt követő Whistle of white winds kompozícióit talán az EP legizgalmasabb darabjainak mondanám. Ez utóbbiban van egyfajta rideg varázs, ami leginkább a melankolikus dallamszönyeg alá finoman belopódzó enyhén kelta ízű misztika, illetve „balalajkaszerű” pengetéseinek köszönhetőek. Az Ainé’s veil egy borongós hangvételű óda, amiben a gitár alapkra helyezett népzenei hatások didergősebb hangjai még színpompázatosabban nyilvánulnak meg, csak úgy, mint az  If the long ships could talk… és a Grave on the black hill fátyolszerű ambient takarójába burkol álomszerű világában.

A Stvannyr hat tételes, instrumentális gitár központú bemutatkozó anyagán egy kellemes (agyat, testet kikapcsoló), meseszerű hangulatot kapunk, amiben leginkább audiovizuálisan jóllakott fantáziánk – kinek mennyire élénk – kavalkádjában lebegve fejthetjük meg a rúnák ősi titkait. Nekem ez, így sikerült. Tegyetek vele egy próbát Ti is… az atmoszféra bőven adott hozzá.
 

Secrets of the runes by Stvannyr
Hexvessel Hexvessel
április 24.