Ivan
Memory (2018)
 
Lehulló rozsdabarna levelek, eső, a sáros föld szaga és az ősz mélabú melankóliája. Mindezek tökéletesen párosulnak a klasszikus, melodikus doom/death metalt játszó ausztrál Ivan formáció 20 perces, 2 tételes Memory címmel megjelent harmadik albumának szomorú hegedű, zongora aláfestéssel kísért lassú futamai. Az album a gyász, a megfoghatatlan csoda és pszichózis témáit állítja középpontba. Mindezeket a funeral doom ulrta súlyos, lassú gyászmenet gitár riffeléseivel, a teátrális hangvételű hegedű és zongora nyomasztóan bánatos hangjaival mutaja be, amik alá egy fájdalmasan hörgős ének redőzik. Mindezek olyan hangulatot teremenek, amely egyesek számára zavartságot, lelki zavart és félelmet, a bánat érzésének távoltartást, míg másoknak megnyugvást, emlékezést, a bánaton való túllépést is jelentheti. Vagyis némileg terápiás célokat is szolgál. 
 

A letargikus, amolyan nagyzenekari nyitányú Visions már első hangjaival a föld alá húz. A 22 perces dal klasszikus bánat keringőihez megfelelő tárként szegődnek a lehangolt doom gitár-riffek enyhén epikus vonalú metalos szólamai, valamint a hegedű fület simogató szóló kiállásai, amiket amolyan fekete keretként foglalnak össze Brod Wellington énekes fájdalomtól gyászos hörgései. A filmzenei atmoszférát árasztó, a halál csókjának is nevezhető Time Is Lost hosszas, merengős, hervadt szonátája egészen szívünkig markolnak. Egyedülálló módon segít a kegyetel, a gyász, és a részvét megértésében. Akár átéltük már hasonló személyes élményeket eddigi életünk során, akár nem.

A Memory nyomasztó áriái remek hangulatot adnak a temetői sírendezéshez. Hallgatása közben könnyen lehet egy olyan érzésed mintha egy nyitott sír mellett állnál, ami magába szippant, miközben hervadt őszi levelek hullnak alá. Figyelem! Nem minden napi hallgatásra ajánlatos.
 
Ivan_Memory_2018
Kiadó:
Stílus:
melodic doom death metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Visions
2.Time Is Lost
Írta:
Armand
2018. október 19., péntek, 17:00
Facebook:
Koncertek
Dark Easter Metal Meeting 2019
április 20.,
Backstage München
The Tour from Hel
április 21.,
Barba Negra
Midnight, Ketzer, Slaegt, Iron Steel, Havária
április 22.,
Dürer Kert - Room 041
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render