Dawn of Dreams
Fragments (1998)
A Dawn of Dreams egy osztrák gótikus melodikus doom/death zenekar volt, akik 1994 és 2002 között működtek. Ez idő alatt három nagylemezt (Amber - 1997, Fragments - 1998, Eidolon - 2001) jelentettek meg, majd legutolsó albumuk után feloszlottak és más zenei projektekben folytatták munkáikat. Zenéjükben egyedi módon keveredett a szimfonikus gótikus dallamok, a nagyzenekari, a klasszicista, reneszánsz hatások, a temetői doom, valamint a progresszív metal ötvözetének összetett komplexsége. Aminek eredményeként sajátos hangulatú, műfajilag is egyedülálló szerzeményeik születtek. Bár akkoriban ez volt a sztenderd (In the Woods..., The Gathering, Theatre of Tragedy, stb.). Ezek közöl talán a legjobban sikeredettek az 1998-ban a Candlelight Records gondozásában megjelent Fragment albumuk dalai voltak. Az album egy összetett, komplexnek is mondható anyag, melynek főbb szálai az orosz klasszicista zeneszerző Pjotr Iljics Csajkovszkij, A hattyúk tavának motívumaira épültek.
 

A lemezt amolyan egységekre, bevezetőre, átvezetőkre tagolták a különböző atmoszférikus hangulati hatásokra színezett részekkel, melyeket néhol csak római számokkal jelöltek. Ilyen perspektivikus bevezetővel indít a borongós dallam felhőkből kibontakozó I számú tételük, ami aztán szépen beleépül az őt követő II Luna zongorás futamokkal megágyazott keserédes progresszív doom hangulatába, mely finoman cizelált romantikus gitár-csipkékkel van hosszan díszítve. A dalban a kornak megfelelő jellegzetes hörgős ének dominál, ami szenvedélyesen vágtat át az amolyan folytatásaként érkező III Sunseth erőteljesebb, de sötétebben árnyalt vonalába. A feszes metalosabb riffek alatt itt is erősen kidomborodik az orosz zeneszerző templomi orgonákkal jól megtámogatott alapsémája, amihez a tiszta és a hörgős ének váltakozása párosul.


Egy könnyed misztikus vágtát kapunk az Autumn romantikusan gótikus dallamainak szárnyalásán, melyek után a kissé iparias, törzsies, rituális hangulatú The Serpent sejtelmes zaklatotsának labirintusában bolyonghatunk. Scarlet dalukban megint csak a romantikus melankóliát állítják előtérben, aminek vegyes ütemei és kis harang csilingelései meglehetősen fülbemászóra sikeredtek. Az album IV számot viselő tételében domborodnak ki a már fő szálként emlegetett balett fő monumentumai. Itt erre épül minden, az énnek dallamtól a gitárszólókig, a kísérő zongora futamok és nagyzenekari betéteket is beleértve. Ábrándos dallamival amolyan kis csillogó díszévé, ékévé, csúcsjelenetévé válik az albumnak. A finom, szellős dallamokra fogott Eve egyfajta könyörgő bánatos ima, ami a baljós hangulatú átvezetésként szolgáló Aura és a befejezetésül felcsendülő vészterhes, de mégis szépséges Winterveil kozmoszába csusszan bele.


A Dawn of Dreams csodálatos témái, borongós balladáinak aurája tökéletesen tükrözik a ’90-es évek vége és az ezredforduló eleji melodikus gótikus doom, death metal vonalát. Az érezhető sötétség érzelem teljes dallamait, az ázott föld elmúló ízeit, a bánat és a bűntudat örömkönnyeit.
 


Dawn_of_Dreams_Fragments_1998
Kiadó:
Stílus:
symphonic/gothic/doom/death
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.I
2.II Luna
3.III Sunseth
4.Autumn
5.The Serpent
6.Scarlet
7.IV
8.Eve
9.V Aura
10.Winterveil
Írta:
Armand
2018. november 2., péntek, 08:58
Facebook:
Koncertek
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
Skunk Anansie, Holy Chicks
július 31.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render